Politika

PROTEKCIJA: Svi znali šta radi, ali su ćutali jer je Ružićev brat!

Objavljeno: 26.07.2014 | 11:23Izvor: Kurir

Sektor unutrašnje kontrole utvrdio da je Miloš Perović u avgustu 2011. službenim vozilom išao u Bugarsku na godišnji odmor, a sa istom praksom nastavio i u naredne dve godine

BEOGRAD - Sektor unutrašnje kontrole MUP je, po nalogu Tužilaštva, u aprilu prošle godine istraživao bivšeg načelnika Jedinice za zaštitu svedoka Miloša Perovića,saznaje Kurir iz uvida u policijsku dokumentaciju.

On je smenjen s te funkcije pre mesec dana, i još tada su konstatovane teške povrede službene dužnosti. Inspektori SUK su, prema ovim podacima, tada zatražili i hitnu Perovićevu smenu s mesta načelnika i njegovo prebacivanje na drugo radno mesto, adekvatno njegovoj stručnoj spremi (defektološki fakultet).
Istragu protiv Perovića Tužilaštvo je pokrenulo na osnovu anonimne krivične prijave i utvrdilo da je počinio brojne zloupotrebe i više puta prekršio Zakon o policiji.

Predmet u fioci

- SUK je pronašao da je Perović u avgustu 2011. godine koristio službeno vozilo za odlazak na godišnji odmor u Bugarsku, kao i za druga putovanja u inostranstvo na godišnji odmor tokom 2012. i 2013. Utvrđeno je da je u svoj stan ugradio uređaje za kontrolu pristupa lica, koje je, inače, JZS donirala američka ambasada. 

Takođe, ustanovljeno je da je Perović nova službena vozila, namenjena sprovođenju zaštite svedoka učesnika u krivičnom postupku, skladištio u hangar privatne kafane„Miletov konak“ na zrenjaninskom putu - navodi se u dokumentaciji do koje je došao Kurir.
SUK je od direktora policije Milorada Veljovića tražio da se hitno izjasni da li je Peroviću lično dao usmenu ili pismenu saglasnost za pomenute postupke, ali odgovor nikad nisu dobili. Perovićev predmet čučao je u policijskoj fioci više od godinu dana iako su sa ovim podacima bili upoznati i kabinet tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i direkcija policije.

Podsećamo, Kurir je u septembru prošle godine pisao da je dvadeset policijskih službenika Jedinice za zaštitu svedoka (JZS) podnelo predstavku državnim organima zbog bahatog ponašanja, nestručnosti, nenamenskog korišćenja budžetskih sredstava i zloupotrebe službenog položaja načelnika JZS Miloša Perovića, inače brata od ujaka Branka Ružića, funkcionera SPS i tadašnjeg ministra bez portfelja zaduženog za evrointegracije!

Predstavku su uputili generalnom sekretarijatu predsednika, prvom potpredsedniku Vlade, ministru unutrašnjih poslova, Republičkom javnom tužilaštvu i SUK policije.
- Ogorčeni smo zato što je SUK više puta obavešten o zloupotrebama Perovića, ali sve aktivnosti je stopiralo rukovodstvo MUP, na intervenciju Ružića - naveli su u predstavci.

Privatizovao MUP

Kako nam je rekao jedan od pripadnika JZS koji je želeo da ostane anoniman, Perović je na mesto načelnika JZS postavljen po Ružićevom nalogu iako nije imao komandno-rukovodno iskustvo i nakon stupanja na dužnost „privatizovao je JZS, koji je služio za zadovoljenje njegovih ličnih potreba i ispunjenje želja“.
- Svi rukovodioci jedinica u MUP zajedno nisu putovali u inostranstvo koliko on - navodi se u predstavci. Perović ni danas, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na pozive Kurira.

Povukao nogu
SMENIO GA STEFANOVIĆ

Miloš Perović, načelnik Uprave za zaštitu svedoka, smenjen je 6. juna ove godine zajedno s generalom Dragišom Simićem, načelnikom Uprave za saobraćaj.
Imenovani policijski funkcioneri smenjeni su na predlog direktora policije Milorada Veljovića, a rešenje je potpisao ministar Nebojša Stefanović. Smena dvojice funkcionera najavljena je kao početak čistke u vrhu srpske policije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u