Politika

PREDSEDNIK RUSIJE UDARA NA SRBIJU: Putin nam sprema ukrajinski scenario

Objavljeno: 27.02.2015 | 10:59Izvor: Kurir

Podsekretarka za odbranu SAD kazala da bi Rusija mogla da destabilizuje male zemlje koje nisu članice NATO. Milićeva: Sukob Vašingtona i Moskve lomiće se preko nas, moramo da budemo oprezni kada je reč o namerama Rusije

BEOGRAD - Rusija i njen predsednik Vladimir Putin mogli bi da destabilizuju Srbiju i ostale male zemlje koje nisu članice NATO, upozorila je Kristin Vormut, podsekretar za odbranu SAD.

Ona je to kazala na saslušanju pred Odborom za oružane snage Američkog kongresa.

- Rusija bi mogla da se u tom pokušaju posluži informacionim operacijama i tehnikama koje je koristila u Ukrajini - rekla je Vormutova.

Ruske pretnje

Kao drugo „područje za zabrinutost“ ona je navela baltičke zemlje, u kojima bi Rusija, takođe, navodno pokušala da realizuje „ukrajinski scenario“, a samo dan ranije državni sekretar SAD Džon Keri u Američkom senatu je rekao da se više zemalja u Evropi, među njima i Srbija, nalazi na „liniji vatre“ odnosa između SAD i Rusije.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, kaže da Rusija tako nešto već radi u baltičkim zemljama, među kojima su i pojedine članice EU i NATO.

- Ako već njih pokušava da destabilizuje, šta tek možemo očekivati mi male zemlje. Nažalost, to će se prelamati preko nas i Srbija mora da bude veoma oprezna kada je reč o Rusiji i njenim namerama i interesima - kaže Milićeva.

Prema rečima britanskog publiciste Tima Džude, nakon izbijanja krize u Ukrajini prirodno je da zapadne vlade treba da se pobrinu i za pojedine balkanske zemlje.

- Najpre je Angela Merkel nedavno izjavila da Rusija širi uticaj na Balkan. To znači da su i evropski i američki zvaničnici veoma ozbiljno shvatili pretnju od uplitanja Rusije u ovom regionu. Nakon izbijanja krize u Ukrajini prirodno je da zapadne vlade treba da se pobrinu i za pojedine balkanske zemlje, imajući u vidu da su u susedstvu NATO i EU - rekao je Džuda.

Vole da šire paniku

Analitičar Branko Radun kaže da Rusi i Putin nemaju baš političke već energetske ambicije na Balkanu.
U Vašingtonu malo vole da šire paniku, a takve izjave su više usmerene ka Evropljanima, naročito ka Nemačkoj i Francuskoj. To je neka vrsta zavisti zbog toga što ove zemlje nameravaju da prave sporazum s Rusijom - kaže Radun.

Misija Dačić na jednočasovnom sastanku sa sekretarom SAD 
DŽON KERI: SRBIJA NA ČELU OEBS JE FAKTOR STABILNOSTI

Šef diplomatije Ivica Dačić imao je juče sastanak s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je trajao više od sat vremena, a pre sastanka, na zajedničkoj konferenciji, Keri je rekao da SAD pozdravljaju činjenicu da Srbija preduzima korake ka članstvu u EU.

- To je veoma važno i podrazumeva reforme. Srbija je na čelu OEBS u trenutku kada međunarodna zajednica pokušava da stabilizuje situaciju u Ukrajini - rekao je Keri i dodao da je Srbija pokazala odlučnost u dijalogu sa Kosovom.

- Znamo da je teško i da postoje komplikacije, ali pozdravljamo to što je održan sastanak s predstavnicom EU Federikom Mogerini.

Dačić je kazao da je Keriju objasnio poziciju Srbije u odnosu na konflikt u Ukrajini i da je njegova nedavna izjava da se nalazimo na liniji vatre pogrešno protumačena.

Spremao se
SKOVAO PLAN ZA PUČ U UKRAJINI?

Putin i njegovi saradnici kovali su plan kako da Rusija rasparča Ukrajinu i svojoj teritoriji pripoji pojedine delove te zemlje pre više od 12 meseci - ranije nego što je prevrat u bivšoj republici SSSR počeo. To je obelodanio britanski list Indipendent pozivajući se na navode objavljene u ruskoj Novoj gazeti. Kako ističe britanski list, iz Putinove kancelarije procurio je dokument koji sadrži detalje ruske strategije.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u