Politika

OKLE, BRE, PARE?! Vuk Jeremić pun ko brod, za vilu na Dedinju plaća kiriju 5.000 evra!

Objavljeno: 25.10.2016 | 22:24Izvor: medio.rs

Desetak zaposlenih u CIRSD Vuka Jeremića baškari se u luksuznoj vili od 300 kvadrata, za koju svakog meseca iskeširaju pet hiljada evra... Neće da kažu ko im daje pare za toliku kiriju

Bivši šef diplomatije Vuk Jeremić iznajmio je za svoju nevladinu organizaciju CIRSD luksuznu vilu u najelitnijem beogradskom naselju Dedinje, za koju mesečno plaća zakup od čak 5.000 evra, otkriva Informer!

Dvospratna vila u Ulici Aleksandra Stamboliskog ima površinu od 300 kvadrata, a svuda oko nje su preskupe rezidencije stranih ambasada i privatne vile srpskih tajkuna.

Što bliže ambasadi SAD

Kako se reporter Informera uverio na licu mesta, sedište CIRSD, u kom pored Jeremića ima još svega desetak zaposlenih, može da se pohvali i velikim uređenim dvorištem.

Iznajmljivanje takve nekretnine, prema rečima stručnjaka, košta od 2.500 do 6.000 evra mesečno, a prema dostupnim informacijama, Jeremić zakup plaća 5.000 evra.

To očigledno nije skupo za nesuđenog generalnog sekretara UN i njegov CIRSD, koji zvanično ne žele da otkriju od koga iznajmljuju tu vilu i za koliko novca. Jeremić, podsetimo, već deset dana uporno odbija i da nam odgovori ko su misteriozni donatori CIRSD od kojih je ova organizacija dobila 3,2 miliona evra u poslednje tri godine.

Peđa Milosavljević

S druge strane, stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević kaže za Informer da cene rentiranja vila u ovom elitnom beogradskom naselju nikada ne idu ispod minimalnih 2.500 evra.

- Sve zavisi od opremljenosti i očuvanosti kuće, od toga da li je nameštena ili se izdaje prazna, da li je u pitanju luksuzni objekat, ima li sopstvenu garažu ili bazen... - objašnjava Lazarevićeva.

I građevinski stručnjak Goran Rodić potvrđuje da se kirija na Dedinju svakako meri hiljadama evra. On pak objašnjava da je nerealno govoriti o fiksnoj ceni, već da su troškovi svakog rentiranja, pa i ovog Jeremićevog, stvar dogovora...

Do pre nekoliko godina cene su bile daleko veće, ali sada se iznajmljivanje po metru kvadratnom kreće između deset i dvadeset evra. Naravno, sve zavisi od toga kako je kuća opremljena, šta sve poseduje, da li je u pitanju neki luksuzni objekat... Tako konačna cena na kraju praktično bude nekoliko hiljada evra - kaže Rodić.

I donatori ga propituju

Profesor FPN i član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ističe da bi Jeremić morao javnosti da predoči ugovor o zakupu vile.

Jeremić je dužan da objavi troškove rentiranja ako se to od njega traži. Takođe, svaki bivši funkcioner je u obavezi da dve godine posle prestanka funkcije Agenciji podnosi izveštaj o svom imovinskom stanju. Isto tako, verovatno je Jeremić u obavezi i da svojim donatorima pravda potrošene pare od donacija, jer niko ne daje novac tek tako - zaključuje Stojiljković.
 INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u