Politika

OHRABRENA VUČIĆEVOM POSETOM Kolinda Grabar Kitarović: Želim dijalog sa Srbijom

Objavljeno: 26.02.2015 | 09:58Izvor: Kurir

Osećam tu želju da krenemo u njihovo rešavanje na temeljima politike čistih računa", rekla je Grabar Kitarović u prvom predsedničkom intervjuu

ZAGREB - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je ohrabrena posetom premijera Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu i, navodeći da je dijalog preduslov za rešavanje otvorenih pitanja, istakla da upravo takav dijalog želi da uspostavi sa Srbijom i njenim zvaničnicima.

"Ohrabrena sam posetom gospodina Vučića Zagrebu zato što smo pokrenuli taj inicijalni dijalog i, s druge strane, osećam tu želju da krenemo u njihovo rešavanje na temeljima politike čistih računa", rekla je Grabar Kitarović u prvom predsedničkom intervjuu za Dnevnik Nove TV, prenela je Hina.

Predsednica Hrvatske je rekla da će Zagreb "pružiti Srbiji svu podršku na njenom putu u članstvo u Evropskoj uniji", ali i "insistirati na sprovođenju svih kriterijuma za članstvo, uključujući i položaj manjina".

Grabar Kitarović je rekla da je za svoju prvu posetu idućeg utorka odabrala Bosnu i Hercegovinu da bi simbolično dala podršku članstvu BiH u EU, ali i insistirala na jednakopravnosti tamošnjeg hrvatskog naroda sa ostala dva. 
"Hrvatska je vrlo zainteresovana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO i, naravno, prije i iznad svega za konstitutivnu jednakopravnost sva tri naroda, dakle uključujući i hrvatskog", istakla je ona.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u