Politika

NOŽ U LEĐA, POLITIČKI HARIKIRI, UTICAJ STRANIH SILA, POMOĆ OPOZICIJI: Prve reakcije na Nikolićevu kandidaturu

Objavljeno: 16.02.2017 | 14:20Izvor: Telegraf.rs

Koalicioni partneri i vodeći funkcioneri naprednjaka na vest da će se Nikolić kandidovati na predsedničkim izborima dali punu podršku Aleksandru Vučiću u trci za mesto na Andrićevom vencu

Nezvanična saznanja medija da će se predsednik Srbije Tomislav Nikolić kandidovati za novi mandat izazvala su brojne reakcije državnih zvaničnika, stranačkih funkcionera i analitičara. Osim, što svi čekaju na zvaničnu potvrdu ove vesti, gotovo svi reaguju sa iznenađenjem. Ipak, u njihovim izjavama provejava da bi ovaj potez Nikolića predstavljao metaforički nož u leđa Vučića, kao i političko samoubistva još uvek aktuelnog predsednika, koje je instruirano od stranih centara moći.

Predsedništvo SNS donelo je u utorak odluku da za kandidata stranke na predsedničkim izborima predloži aktuelnog lidera i premijera Aleksandra Vučića. Ta odluka treba da bude potvrđena na sednici Glavnog odbora naprednjaka u petak.

Istovremeno, Predsedništvo SNS je obavezalo Vučića da nastavi razgovore sa aktuelnim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, prema informaciji, koju je objavio Sputnjik, do dogovora nije došlo jer je Nikolić na proslavi svog 65. rođendana odlučio da uđe u trku za novi mandat.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ovaj potez osnivača SNS, koji je ranije rekao da neće uraditi ništa što bi nanelo šteto Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, izazvao je reakcije funkcionera vladajuće koalicije, ali i ćutanje njenog predvodnika – Aleksandra Vučića.

Kako je javio Tanjug, premijer Srbije nije želeo da prokomentariše pisanje medija o Nikolićevoj želji da još pet godina bude u fotelji na Andrićevom vencu.

Usledile su međutim, oštre reakcije državnih i stranačkih funkcionera.

Predsednik SPS i potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao, da ukoliko je vest tačna, onda je sramotno da se Nikolić time pridružuje plejadi kandidata koji su protiv Vučića.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

– Jedino logično i racionalno je da kandidat bude onaj koji će pobediti, sa ili bez Nikolića, svejedno. A šta će uraditi Nikolić bez Vučića i to je jasno, ništa, samo će pomoći onima koji su protiv Vučića. I to bezuspešno – naveo je Dačić.

Gotovo istovetna reakcija je usledila i iz Predsedništva naprednjaka.

Kandidatura Tomislava Nikolića je besmislena, jer ništa ne može da uradi na izborima, već samo može da našteti, rekao je za Telegraf Vladimir Đukanović, narodni poslanik i član Predsedništva SNS. Đukanović napominje da je očigledno neko pripremao, kako kaže, čitavu operaciju da bi ovako nešto izveo i sramotno je što je Nikolić na to pristao.

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

– Očigledno je nekome bio cilj da našteti, a tragično je ako je Nikolić pristao da pomogne nekim strukturama, koje žele da Srbija nema jakog lidera – rekao je Đukanović za naš portal.

Spremnost naprednjaka da ostanu uz svog lidera, potvrdila je i potpredsednica Glavnog odbora stranke Marija Obradović.

– Srpska napredna stranka boriće se u predstojećoj kampanji, ako zatreba, i protiv svih – izjavila je ona.

Kako će Nikolićev potez uticati na naprednjake, komentarisali su i analitičari.

Dejan Vuk-Stanković ocenio je da je Nikolić odlukom da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije “zabio nož u leđa” Aleksandru Vučiću, ali smatra da Nikolićevi dometi nisu veliki.

Foto: Milena Đorđević

Foto: Milena Đorđević

– Jasno da je ova objava kandidature predstavlja politički atak na Srpsku naprednu stranku i Aleksandra Vučića, a ujedno i jednu vrstu protivrečnog stava samog Nikolića koji je do juče tvrdio da u izbornom procesu neće raditi ništa što bi štetilo ineteresima Vučića i SNS – rekao je Stanković.

Odluka Tomislava Nikolića da se kandiduje za predsednika Srbije na predstojećim izborima predstavlja “politički harikiri” jer će izbornu trku sigurno izgubiti, smatra Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

– Nikolić je stao na stranu opozicije i dao im dodatnu municiju. On na izborima može da dobije četiri ili pet odsto. Napravio je zaokret ka onima protiv kojih se borio, ali to je legitimno – istakao je Anđelković.

Sa njim je oko dometa Nikolića saglasan i Sociolog Jovo Bakić. On Nikoliću, uz samostalnu kandidaturu na predsedničkim izborima ne predviđa dobar rezultat i podršku veću od tri do četiri odsto.

– Ovo je neočekivana odluka, neočekivano je bilo da će Nikolić imati snage i hrabrosti da se kandiduje bez podrške stranke koju je osnovao – kazao je Bakić.

Ovo je udar na vladajuću koaliciju i pokušaj njene destabilizacije, kaže za Telegraf, Branko Radun, politički analitičar.

Foto: Medija centar Beograd

Foto: Medija centar Beograd

– Ovim potezom Nikolić jača opoziciju i radi nešto što opozicione stranke nisu ni sanjale da će se desiti. Ovim on otvara put Vuku Jeremiću za ulazak u drugi krug. Meni to deluje kao da stranci žele da pomognu Jeremiću da se bolje plasira. Naime, Nikolić neće uzeti veliki broj glasova na izborima, ali će uzeti deo procenata Vučiću i Šešelju i otvoriti Jeremiću put – smatra Radun.

Zvaničnih izjava iz Predsedništva Srbije po pitanju Nikolićeve kandidature još nema, niti Vučićeve reakcije na nezvanične izveštaje medija, a u petak će pred GO SNS biti konačna odluka, kako RTS javlja, možda i bez prisustva predsednika stranke.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U međuvremenu, veliki deo lokalnih odbora SNS održao je sednice, na kojima su svi podržali Vučića kao kandidata za predsednika Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u