Politika

NAJVEĆA SRPSKA TAJNA: Pre nego što je postao stameni državnik, Nikola Pašić je bio TAKSISTA - kočijaš!

Objavljeno: 01.02.2015 | 01:33Izvor: Telegraf.rs

Slavni srpski premijer koji je uspešno vodio Srbiju kroz dva balkanska rata i kroz Prvi svetski rat pre bavljenja politikom za život je zarađivao kao vlasnik prve taksi firme u Beogradu, koja je koristila kočije

Dovoljno je reći samo najpoznatiji i kod Srba najvoljeniji srpski premijer i svi će znati da je reč oNikoli Pašiću. O njemu su ispričane mnoge priče i mitovi – Telegraf.rs vam donosi jednu za koju sigurno niste čuli, a to je da je lider radikala pre nego što je uplovio u političke vode bio taksista!

Biografija Nikole Pašića je fenomenalna i baš je onakva kakvu bi želeo svaki političar da je ima, ali malo ko zna da je jedan od najvoljenijih srpskih premijera u istoriji Srbije pre bavljenja politikom bio taksista, tačnije on je bio vlasnik prve taksi firme u Beogradu, koja je koristila kočije!

NIKOLA PAŠIĆ, SPASILAC ILI UBICA SRBIJE: Sve misterije o najvoljenjijem srpskom političaru! (FOTO) (VIDEO)

Pašić će u istoriji Srbije ostati upamćem po mnogim odlukama i dešavanjima, a u Beogradu će ga pamtiti kao gradonačelnika koji je prvi kaldrmisao glavne ulice grada i to na taj način što je raspisao veliki zajam i taj novac utrošio na taj način da glavni grad Srbije po prvi put dobije kaldrme umesto prašnjavih i blatnjavih ulica. On je dva puta biran za prvog čoveka Beograda, 30.12. 1889 – 14.1. 1891. i 10.1. 1897 – 13.11. 1897, a prema nekim teorijama Pašić je baš zbog svog iskustva koje je stekao dok je bio vlasnik taksi firme i insistirao da prestonica dobije moderne bulevare.

PAŠIĆ I DALJE VLADA SRBIJOM: Direktni potomak slavnog političara sedi u Vladi Srbije!

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Podsetimo političku karijeru otpočeo je 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zaječaru. U ideološkom smislu, prošao je kroz nekoliko faza: u mladosti je bio socijalista i revolucionar, u zrelim godinama borac za parlamentarnu demokratiju, dok je u kasnim godinama postao konzervativac.

Predsednik srpske vlade postao je prvi put 11.2. 1891. kao i u periodu 1891-1892. ministar inostranih poslova Srbije bio je od 21.3. 1892. do 9.8. 1892. U periodu 1893-1894 bio je diplomata, predstavnik srpske vlade u Petrogradu.

Ko je bio Nikola Pašić? Ma, on vam je bio nešto kao Vučić sad! (VIDEO)

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Predsednik vlade po drugi put postaje 27. novembra 1904. Na ovom položaju je uglavnom bio sve do svoje smrti 1926. godine. Preciznije, predsednik vlade Srbije je bio 1904-1918 sa tri prekida i predsednik vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u periodu 1921-1926 sa jednim prekidom.

Osim ove velike funkcije bio je pet puta predsednik Narodne skupštine, zatim ministar spoljnih poslova u periodima 1904-05, 1906-08, 1912-18. i potom u Kraljevini SHS 1921. Osim toga, Pašić je od osnivanja 1881. do svoje smrti, vodio Narodnu radikalnu stranku.

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Foto: Wikipedia/DIREKTOR

KO SU RUSOFILI U SRBIJI: Od Karađorđa preko Pašića do Nikolića i Dačića

Uspešno je vodio Srbiju kroz dva balkanska rata i kroz Prvi svetski rat. Bio je predsednik delegacije Srbije na Konferenciji mira u Bukureštu 1913. Početkom 1915. godine, kao predsednik srpske vlade, Nikola Pašić poziva jeromonaha Nikolaja Velimirovića u Niš i upućuje ga u Englesku i Ameriku da propagira srpsku pravednu borbu i da suzbija austrijsku propagandu protiv Srbije. Bio je jedan od potpisnika Krfske deklaracije 1917. Bio je predsednik delegacije Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1919.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u