Politika

FOTO ROBOT BUDUĆEG PREMIJERA SRBIJE: Lukav kao Putin, mudar kao Merkel

Objavljeno: 04.05.2017 | 09:48Izvor: Kurir

Naslednik Aleksandra Vučića mora da mu bude partner, a ne klimoglavac, da zadrži neke njegove osobine, ali i da prisvoji ono najbolje od vodećih svetskih lidera

Lukavost Vladimira Putina, mudrost Angele Merkel, strpljenje Si Đinpinga i strategija i vizija Josipa Broza Tita osobine su koje bi trebalo da ima budući srpski premijer, koji će biti partner novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Uz to, smatraju naši sagovornici, Vučićev naslednik u Nemanjinoj 11 trebalo bi da ima njegovu istinsku želju i zalaganje da Srbija uđe u EU, ali i da bude hrabar i suprotstavi mu se ako je neophodno.

 

- Vučićev naslednik trebalo bi da bude mešavina raznih svetskih lidera - da ima Putinivu lukavost, mudrost, mirnoću i promišljenost Merkelove, širinu i strpljenje Si Đinpinga i ne bi smeo da bude impulsivan i da brzo reaguje kao Tramp.

Novi premijer ne bi smeo da se okruži klimoglavcima i hijenama, već da izabere stručne saradnike kako bi se vodila pametna politika lišena konflikata. Vučićev naslednik trebalo bi da ima njegovu vrednoću i istinsku želju i zalaganje da Srbija uđe u EU i napreduje na ekonomskom i političkom planu - navodi analitičar Milan Nikolić.

On dodaje da novi premijer ne bi smeo da bude autoritaran, niti da sve drži pod kontrolom:
- Nije značajno hoće li ministri na putovanjima spavati u kasarnama i ustajati u cik zore, već da kvalitetno rade u interesu države.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da bi novi premijer trebalo da bude partner Vučiću, ali i da ima snagu da argumentovano uđe u konflikt s njim.
- Ne trebaju nam tehnomenadžeri, ne daj bože neki novi Mirko Cvetković, već neko ko iz domaćih resursa može da izvuče maksimum, vodi ozbiljnu politiku i napravi rez sa javnim preduzećima, izvorištima korupcije. Srbiji treba jak lider kao što je bio Tito. Imao je jasnu viziju i strategiju, znao je razne životne veštine, od zanata preko obrazovanja u obaveštajnim školama do čitanja na pet stranih jezika. Umeo je da razgovara sa svima, od kraljice do običnog čoveka, a da ne pravi razne gafove - kaže Janjić, podsećajući da je Maršal vodio balansiranu politiku između Istoka i Zapada:
- Umeo je da organizuje tim - poveri im posao, traži rezultate, ali i da da odrešene ruke i podršku. Imao je surovost, obračunavao se sa najbližima, ali i iskrenost, zbog čega su ga pratili, jer su verovali u ideju i adekvatnu nagradu.

Ekonomski prioriteti
KAO SKANDINAVCI

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da je stvaranje privrednog ambijenta i boljih uslova za život građana i napredak zemlje nešto što bi budući premijer mogao da preuzme od sadašnjeg.
- S druge strane, bilo bi dobro da se naredni premijer više bavi građenjem države u kojoj bi i zakoni i institucije funkcionisali. Takođe, neophodno je da premijer pametno odredi prioritete u koje projekte treba ulagati, odnosno da se investira u poslove koji će za kratko vreme doneti dobit - kaže Savić u razgovoru za Kurir i dodaje da su idealan uzor, kad su pitanju odnos prema ekonomiji i biznisu, premijeri skandinavskih zemalja.

D. T.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u