Politika

Dačić: Srbija je prijatelj Rusije i njoj neće niko da deli lekcije!

Objavljeno: 25.07.2014 | 09:36Izvor: Telegraf.rs

Mi kao prijatelji Rusije ne možemo da podržimo svaku odluku, posebno kada se Rusije optužije bez dokaza - kaže prvi potpredsednik Vlade Srbije

Srbiji niko nema prava da deli lekcije, posebno ne neko ko je narušavao teritorijalni integritet naše zemlje, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je za RTS izjavio da, kada je reč o poziciji Srbije između Istoka i Zapada nakon pada malezijskog aviona na istoku Ukrajine i krize koja se produbila, nema novih zahteva da se Rusiji uvedu sankcije i da se spoljna politika Srbije usaglašava sa politikom Evropske unije.

Srbija se pridružila odlukama EU u 10 slučajeva, a u četiri, koji se odnose na Ukrajinu, tačnije na sankcije Rusiji, nije, kazao je on.

- Srbija nije deo procesa donošenja odluka, a onda se mi pitamo da li moramo ili ne moramo da se pridružimo odlukama – rekao je ministar i naglasio da je Srbija suverena zemlja koja podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

On se osvrnuo na ugrožavanje teritorijalnog integriteta Srbije kada je reč o Kosovu i istakao da niko nema prava da nam deli lekcije, posebno ne oni koji su ugrožavali teritorijalni integritet Srbije.

Dačić je podsetio da Srbija najoštrije osuđuje obaranje malezijskog aviona iznad Ukrajine i da se zalaže za međunarodnu istragu koja će pronaći krivce za smrt 298 ljudi na letu MH17, ali je dodao:

- Mi kao prijatelji Rusije ne možemo da podržimo svaku odluku, posebno kada se Rusije optužije bez dokaza – rekao je on.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u