Politika

AMERIKANCI TRAŽE DODIKOVU GLAVU: Zbog referenduma SAD i EU rešile da unište predsednika Srpske!

Objavljeno: 28.09.2016 | 20:30Izvor: medio.rs

Rukovodstvo Republike Srpske organizovalo je nelegalan referendum i zato podržavamo institucije BiH koje traže da se Dodik uhapsi, poručuje zamenik portparola Stejt departmenta Mark Toner... Dodik: Otići ću na saslušanje, ali neću u Sarajevo, jer tamo hoće da me likvidiraju!

SAD i EU juče su otvoreno podržale Sarajevo u nameri da, zbog organizovanja referenduma, uhapsi i na višegodišnju robiju osudi predsednika RS Milorada Dodika.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Mark Toner saopštio je da je rukovodstvo RS održalo referendum koji je "u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH" i da zbog toga mora da snosi sve zakonske posledice.

Ovim su Amerikanci podržali Tužilaštvo BiH, koje Dodika tereti za "protivustavno organizovanje referenduma" i traži da bude osuđen na pet godina zatvora!

Osuđujemo nelegalan referendum i podržavamo lokalne institucije koje traže da vrh Republike Srpske odgovara za podrivanje vladavine prava i opstrukciju Dejtonskog sporazuma - istakao je Toner.

Poziv na ubistvo

Iako su juče sarajevski mediji objavili da će Dodik biti saslušan u ponedeljak, 3. oktobra, predsednik RS tvrdi da nikakav poziv Tužilaštva BiH još nije dobio. Dodik kaže da će otići na saslušanje, ali da neće ići u Sarajevo, "jer će ga tamo ubiti"!?!

Nisam dobio poziv za saslušanje. Kad ga dobijem, odazvaću se, ali neću u ići u Tužilaštvo u Sarajevo. Posle pretnji Bakira Izetbegovića da ću proći kao Gadafi, Sadam ili Milošević neću da rizikujem život. To je otvorena poruka ekstremistima u BiH i poziv na moju likvidaciju. Pristajem da budem saslušan u svako doba u svakoj instituciji na teritoriji RS - poručuje Dodik.

On je najavio i da će pokrenuti inicijativu za ocenu ustavnosti Dana nezavisnosti BiH:

Tražićemo da se 1. mart prilagodi srpskom narodu. Taj dan predstavlja smetnju Srbima jer je tada održan referendum na kome oni nisu učestvovali, a Bošnjaci su potvrdili secesiju od SFRJ, što je bio neposredni povod za rat... - najavio je Dodik.

Tanjug

Zahteve SAD i EU za hapšenje Dodika juče niko od zvaničnika Vlade Srbije nije komentarisao. Na drugoj strani, bivši oficir KOS Ljuban Karan kaže da zahtev SAD da se Dodik uhapsi znači početak obračuna.

Onaj ko se sve ove godine dosledno zalaže za očuvanje Dejtona sada je veštački optužen da ga krši i to se koristi kao povod za intervenciju. Prvi korak je izolacija i izazivanje nemira u RS. A ako to ne uspe, očekujem drastične mere, pa čak i vojnu intervenciju - upozorava Karan.

Počinje haos

Miloš Šolaja, profesor FPN iz Banjaluke, ocenjuje da Bošnjaci koriste Amerikance za svoje potrebe.

U BiH uopšte nema zakona o Ustavnom sudu, a mandat stranim sudijama je istekao pre nekoliko godina! Takođe, Ustav BiH nije ustav u pravom smislu, već Aneks četiri Dejtonskog sporazuma. Bošnjaci koriste stavove SAD za svoje potrebe, umesto da se pitanja oko referenduma reše u dijalogu tri konstitutivna naroda. Ovako svi klizimo u još veći haos - upozorava Šolaja.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u