Ekonomija

ONE OSVAJAJU HIMALAJE: Prva ženska ekspedicija Srbije na najopasnijoj planini!

Objavljeno: 10.04.2015 | 17:49Izvor: Telegraf.rs

Ovoga puta osam hrabrih i odvažnih žena pokušaće da osvoji vrh Tarpu Čuli (5,663 metara) na Himalajima

One nisu obične žene, one prkose zakonima prirode. Prvi put u istoriji Srbija će imati žensku ekspediciju koja će otići na Himalaje i probati da osvoji vrh Tarpu Čuli (5.663 metra n.m).

Ova ekspedicija je deo ideje  KCOYM-a (Keep climbing and open your mind) koja je proistekla na osnovu 20-godišnjeg himalajskog iskustva idejnog tvorca projekta u radu sa ljudima i građenju tima u ekstremnim uslovima Dragana Jaćimovića.

Jaćimović je u poslednjih 10 godina gradio timove tokom ekspedicija i prenosio njegovo veliko iskustvo kroz odgovoran leadership planinarima i planinarkama sa prostora Zapadnog Balkana.

On je do sada izveo preko 250 planinara iz regiona na najviše svetske vrhove.

Ovoga puta ekspediciju na Himalaje činiće samo žene, njih osam predvođene Biljanom Čegar najiskusnijom članicom tima koja je već iskusila i visine od  7,200 metara.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ekspediciju čine: Biljana Čegar / vođa ekspedicije,  Andrijana Miletić, Biljana Savković, Jelena Ignjatijević, Branka Bradašević, Biljana Medenica, Vesna Đoković, Sonja Pavlović.

– Pripreme traju već godinu i po dana – kaže Biljana Čegar vođa ekspedicije na vrh Tarpu Čuli i dodaje:

– Trebalo je da idemo u novembru prošle  godine, ali smo zbog nedostatka finansijskih sredstava odustali.

Biljana Čegar, vođa ženske ekspedicije Foto: Telegraf

Biljana Čegar, vođa ženske ekspedicije Foto: Telegraf

– Sada smo uspeli da se, zahvaljujući našim sponzorima Comtrade, Hemofarm, Ušće Shoping centar, Iglu sport, organizujemo i odemo na ovaj put – objašnjava Čegar.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Pripreme su bile veoma naporne, a sastoje se, osim fizičkog dela, gde se uključuje trčanje, biciklizam, teretana, i od specifičnog dela koji je vezan za penjanje na vrhove.

– Svaka od nas je sprovodila fizičke pripreme u svom angažmanu, ali smo imali zajedničke pripreme u vidu odlzaka na planine tokom nekoliko isplaniranih akcija vikendom.

– To je bilo neopohodno kako bismo se upoznale, jer nijedna od osam žena se nije poznavala pre ove akcije – objasnila je Jelena Ignjatijević.

Foto: Telegraf

Vesna Đoković i Jelena Ignjatijević Foto: Telegraf

Zanimljivo je da se ekspedicija formirala preko prijavljivanja žena za ovu akciju.

- Prijavilo se oko 40 žena što je kad se pogleda možda mali broj, ali u odnosu na ekstremnost sporta i akcije, to je sasvim dovoljno – kaže Vesna Đoković.

– Od njih 40 nas osam smo ušle u izbor i započele pripreme.

Treba napomenuti da je idejni tvorac ovog tima Dragan Jaćimović a da je njegovim ekspedicijama prva žena iz Srbije, prvi planinar iz BiH i prvi Makedonac su popeli Mt.Everest (8848m), a prve žene iz Crne Gore i Makedonije su popele najviši vrh Južne Amerike – Akonkagva (6962m).

Foto: Privatna Arhiva

Foto: Privatna Arhiva

Cilj ovog projekta je stvaranje uslova za povećanje mobilnosti mladih žena, dizanja svesti o zaštiti životne sredine kroz zajedničku saradnju sa učesnicama sa prostora Zapadnog Balkana.

Promovišući saradnju i umrežavanje sa planinarskim klubovima, podstiču se aktivnosti u cilju ukljanjanja nacionalnih stereotipa.

Realizacijom ovog  projekta postiže se integraciju zemalja Zapadnog Balkana i značaj društvene kohezije među mladim ženama.

Kroz sportske i rekreativne aktivnosti ove multinacionalne kampanje, stvara se nova percepcija o donošenju odluka i ponašanju mladih žena u duhu održivog razvoja, zaštite životne sredine, kao i očuvanja prirodne baštine. Rezultat je formiranje mreže, kapaciteta i mogućnosti mladih u oblastima gore pomenutim.

Pogledajte video intervju:

(D.Stojmenović)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u