Društvo

ZNATE LI NEKOG KO SE NIJE RAZVEO? Alarmantan broj propalih brakova u Srbiji!

Objavljeno: 27.08.2014 | 10:11Izvor: Telegraf.rs

Prošle godine u našoj zemlji razvelo se 8.170 parova, prosečno trajanje razvedenog braka je 13,4 godine, a nakon razvoda deca su u 78 odsto slučajeva dodeljena ženi kao staratelju

Prošle godine u našoj zemlji razvelo se 8.170 parova, glase zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, i taj broj je u odnosu na 2012. za povećan za čak 11 odsto. Statistika govori da je prosek godina starosti prilikom razvoda braka za žene je 39 godina, a za muškarce 43 godine.

Prosečno trajanje razvedenog braka za 2013. godinu je 13,4 godine, što je duže nego u 2012. godini, kada je prosek bio 12,9 godina, dok najveći broj razvedenih brakova čine brakovi s decom (55 odsto), a nakon razvoda deca su u 78 odsto slučajeva dodeljena ženi kao staratelju.

Razlozi za ovakav trend su različiti, a psiholozi pojašnjavanju da je pucanje brakova posledica urbanizacije i novog vremena u kome živimo, a u kom vlada drugačiji sistem vrednosti.

- Kontinuirani porast broja razvoda nimalo me ne čudi. Sve pripisujem ovom nekom čudnom vremenu u kom živimo. Brakovi se olako sklapaju, a samim tim i lako razvode. Čini mi se da je taj fenomen započela Amerika. U njoj se svaki drugi brak završava razvodom. Klasična porodica je godinama u krizi, a i izgubila je svoju čvrstinu, ono pravo značenje – smatra psiholog Žarko Trebješanin.

Novo vreme podrazumeva i napredak tehnologije, pa i korišćenje društvenih mreža, koje takođe utiču na razvode. Naime, u Evropi sve veći broj parova krivi Fejsbuk za razvod. Čak u trećini zahteva za razvod koji su podneti u Velikoj Britaniji Fejsbuk se navodi kao jedan od glavnih razloga bračnog brodoloma. Ljudi kontaktiraju bivše partnere što ponekad dovodi do problema. Uz to, ako neko želi aferu, Fejsbuk je idealno mesto za to.

U Srbiji je razvod još uvek tabu tema, i malo je onih koji žele da otvoreno pričaju o tome. Malobrojni, koji to žele, jasno napominju da najveće posledice nose deca, i da ona nisu tu, razvod bi došao mnogo brže.

Jasmina N. (43) iz Zemuna, nedavno se rastala sa svojim suprugom, sa kojim je bila u braku devet godina, i iz kojeg ima sedmogodišnjeg sina. Ona navodi da je razvod doašao nakon gotovo jednogodišnjeg pokušaja za njegovim spasavanjem.

- To se ne donosi tkao lako. Pokušala sam na sve načine da spasem brak i sačuvam sina. Međutim, nije išlo. To ostavlja strašne posledice, po nas, naše porodice, a najviše se odrazi na dete. U konzervativnoj sredini, kao što je naša, sve se odvija kroz stres, kroz koji prolazi pored mene i mog bivšeg supruga, barem još 20 ljudi. maltene čitava familija. Pa onda podela imovine, pa alimentacija, to je horor koji bih htela što pre da zaboravim – kaže Jasmina i dodaje da je dugo razmišljala da li da povuče taj potez.

- Prvo sam pokušala da razgovaramo, da rešimo sve probleme koji su se nagomilali. Nakon toga je “radio” i bračni savetnik, pa kada ni to nije išlo, na kraju smo se nakratko razdvojili, kako bi možda na taj način ponovo uneli strast, ljubav i želju za zajedničkim životom. Nakon godine dana mučenja, presekla sam i odlučila sam da je kraj. Na pitanje zašto sada to radim posle devet godina jasno odgovaram: “Bolje posle devete, nego posle 15″ – naglašava ona.

Nebojša J. (42) sa Karaburme, takođe je nedavno započeo brakorazvodnu parnicu, nakon 13 godina braka, iz kojeg ima dvoje dece, desetogodišnjeg dečaka, i sedmogodišnju devojčicu.

- Nema ništa gore nego kada dolaziš kući, a tamo te čeka svađa, nerazumevanje i konstantan stres. Prvo počinje sa verbalnim prepucavanjem, pa se onda odvojite u krevetu, a onda posle određenog vremena jednostavno se odlučite da ne morate više da se mučite i trpite. Krajnje de vreme bilo da se posvetim sebi i nastavim da živim sa svojim životom. Onako, u lošem braku, to nisam više mogao da podnesem. Znam da će deca trpeti, ali ću se potruditi da im što više olakšam. I ja sam sigurno kriv za ono što mi se desilo, ali jednostavno, ne želim da budem nečiji taoc i da ostatak života patim radi nečega što više odavno ne postoji – otvoreno kaže Nebojša.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u