Društvo

ŽIVOT JE POSVETIO DECI, BIO JE JUNAK NAŠEG DETINJSTVA: Preminuo književnik Raša Popov

Objavljeno: 20.04.2017 | 09:07Izvor: Kurir

BEOGRAD - Radivoj Raša Popov preminuo je u 84. godini.

Rođen je 26. juna 1933 i bio je srpski književnik, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar, novinar-saradnik Mokrinskih novina, ali i zvezda dečje televizijske emisije "Fazoni i fore". Autor je više desetina knjiga za decu i odrasle.

10 HEROJA NAŠEG DETINJSTVA: Njih smo voleli dok smo odrastali!

Godine 1952. došao je na studije u Beograd, gde do danas živi i radi. Završio je Filozofski fakultet. Više je voleo istoriju od književnosti, ali ipak se opredelio za književnost.

Foto: Dragana UdovičićFoto: Dragana Udovičić

Novinarsku karijeru započeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista „Mladost“ od 1961. do 1964, zatim novinar Radio Beograda od 1964. do 1967. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.
Osim toga bio je lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notingemu od 1975. do 1977. Glavni urednik izdavačke kuće Matica srpska bio je od 1983. do 1985. godine.

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju „Vidovi fašizma“. Nastupao je u TV serijama kao pripovedač, neke od najpoznatijih su: „Radost saznanja“, „Fazoni i fore“, „Varošarije“, „U snu san“, „Šešir bez dna“.
Bio je oženjen Radojkom, profesorkom književnosti, imaju sina Bojana i ćerku Dijanu (Dinu). Dobitnik je nagrade „Dositej Obradović“ za 2015. godinu

 

 

Rašini citati

Ne postoji osećanje da si Vojvođanin, ja se osećam Banaćaninom.

Intelektualac nije onaj ko je diplomirao na nekom fakultetu, već je onaj ko ima pravo rešenje u pravom trenutku.

Bogat si onoliko, koliko si proputovao svetom.

(EPK/Wikipedia)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u