Društvo

Zbog struje rastu cene hleba, mleka, mesa?

Objavljeno: 01.09.2014 | 09:40Izvor: Telegraf.rs

Ako poskupi jedan energent, to odmah znači da i ostali energenti poskupljuju jer tražnja za njima povećava, to je neko nepisano pravilo - objašnjava ekonomista Mlađen Kovačević

Poskupljenje struje od 12 odsto koje je planirano za novembar, prouzrokovaće rast cena velikog broja proizvoda i usluga, a najviše će poskupeti osnovne životne namirnice, čija proizvodnja direktno zavisi od električne energije, smatraju stručnjaci.

Kako piše “Informer”, hleb, mleko, ulje, šećer, kao i gotovi proizvodi mogli bi biti skuplji i za pet do deset odsto. Nema bojazni da će poskupeti voće i povrće, kao ni žitarice, ali će gotovi proizvodi svakako morati da poskupe, smatra stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača, ističe da će se nakon poskupljenja struje zbog talasa povećanja cena sve svesti na puko preživljavanje.

- Ako poskupi jedan energent, to odmah znači da i ostali energenti poskupljuju jer tražnja za njima povećava, to je neko nepisano pravilo. Ne samo da će skočiti cene robe, već i usluga i to treba imati u vidu. Ipak, mnogi će ovo poskupljenje iskoristiti da podignu cene i ako struje ne utiče toliko na njihove troškove – objašnjava ekonomista Mlađen Kovačević.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u