Društvo

Zastava velike Albanije usred Dečana jasna poruka Srbima!

Objavljeno: 27.11.2014 | 13:59Izvor: Telegraf.rs

Frankfurtske novine su uz tekst objavile i sliku velike crne zastave s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše "autohtonus", a koja je postavljena je na zgradi Centra za kulturu u opštini Dečani.

Većina kosovskih lidera zvanično ne podržava veliku Albaniju, ali sudeći po istaknutim zastavama na Kosovu, taj projekat je za neke postao legitiman i nesporan.

Slika koja predstavlja direktni napad na srpske teritorije, ali i na suverenitet Crne Gore, Makedonije i Grčke, više nije stvar pojedinca koji izražava lični politički stav, već se u Dečanima postavlja i na zgrade javnih institucija.

List je uz tekst objavio i sliku velike crne zastave s mapom velike Albanije i likovima albanskih nacionalnih heroja Ismailja Ćemaljija i Isa Boljetinija, na kojoj piše “autohtonus”, a koja je postavljena je na zgradi Centra za kulturu u opštini Dečani.

Isticanje ovakve zastave je ne samo poruka Srbima, već i jasna poruka da ideja velike Albanije nije samo mit, već i nečiji cilj. Svakako je reč o političkom činu jer je javna institucija deo lokalne samouprave koju vodi određena politička stranka, u ovom slučaju Haradinajeva, rekao je Dalibor Jevtić kosovski ministar za povratak i zajednice.
On najavljuje zvaničnu reakciju na ovu provokaciju.

“Svakako ćemo reagovati. Ne samo da ćemo pitati ko i zašto u Dečanima propagira ideju velike Albanije, već ćemo tražiti i jasan odgovor da li je takva politika u funkciji povratka i opstanka Srba na Kosovu“, dodao je Jevtić.

Sporna zastava istaknuta je u centru Dečana, odnosno na jednom od putnih pravaca koji vodi ka manastiru Visoki Dečani, pa su nju mogli da vide i predstavnici Kfora, OEBS-a i strane diplomate koji su ponedeljak prisustvovali liturgiji povodom slave tog manastira, piše list.

Momčilo Trajković, član Srpskog nacionalnog foruma, kaže da ne očekuje reakciju međunarodne zajednice.

- To je zajednički scenario u kome se toleriše i podržava sve što je protiv Srbije i Srba. Da mi Srbi odlučimo da ističemo zastavu Srbije, onda bismo mogli da očekujemo reakciju. Albanci jednostavno mogu sve. Velika Albanija je njihovo opredeljenje, koncept i strategija, koju pokazuju u svakoj situaciji.Zastava Kosova se stidljivo pokazuje, a ova zapravo predstavlja ono za šta se zalažu – smatra Trajković.

List ističe da kako se bliži albanski nacionalni praznik Dan zastave, duž celog Kosova je sve više zastava Republike Albanije, ali i onih koje prikazuju veliku Albaniju čije slike se mogu videti kao nalepnice na staklima automobila.

Zastava Republike Albanije juče je prvi put okačena i na ulazu u Čaglavicu, većinski srpsko selo pored Prištine gde Srbi godinama imaju probleme s uzurpacijom imovine. Zastava se zavijorila odmah pored kuće Momčila Trajkovića. “To je očigledan pritisak. Komšija Albanac je revoltiran što smo napravili kuće, a imao je nameru da sve to kupi i sada vrši pritisak da nam život učini nepodnošljivim”, kaže Trajković.

(Tanjug / Frankfurtske vesti)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u