Društvo

ZASPALA ZA VOLANOM, DECU OSTAVILA BEZ OCA! Stravični detalji saobraćajne nesreće srpskih turista u Makedoniji

Objavljeno: 02.07.2016 | 09:57Izvor: medio.rs

Porodica Vasiljković je putovala u Grčku na letovanje, kad su kod Negotina "daevuom" probili bankinu i isprevrtali se * Ljubiša (55) je poginuo, Ivana (41) i deca su zbrinuti u bolnici

Ljubiša Vasiljković (55) iz Beograda je poginuo, dok su njegova supruga Ivana (41) i deca Matej (10), Miona (8) i Teodor (1) povređeni u stravičnom udesu u Makedoniji kod mesta Negotino.

Vasiljkovići su putovali u Grčku na more, a u trenutku udesa za volanom njihovog "daevua" bila je Ivana. Ona je oko 5.30 zaspala za volanom, a "daevu" je skrenuo, probio bankinu i isprevrtao se u suprotnoj traci autoputa.

Okanović: Noćna vožnja je samo za one u kondiciji

Tanjug

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je noćna vožnja rizična po čitave porodice.
- Ljudi krenu na put noću da bi što ranije stigli na more i da bi iskoristili svaki minut uplaćenih aranžmana. U jutarnjim satima stiže ih umor i nažalost dolazi do nesreća. Noć je za spavanje i noćna vožnja je samo za ljude koji imaju vozačku kondiciju. Nije preporučljiva za vozače koji samo voze na relaciji od kuće do posla i eventualno vikendom do sela - navodi Okanović.
On naglašava da vozači pre puta treba dobro da se odmore i da deci obavezno vežu sigurnosne pojaseve.
- Čim se osete prvi znaci umora, ne treba misliti "proći će", jer neće! Čim se oseti umor, na prvo pogodno mesto treba parkirati vozilo i odmoriti se - kaže Okanović.
Stručnjaci iz oblasti saobraćaja ističu da je umoran vozač opasniji čak i od pijanog vozača. Ne postoje podaci koliko je udesa izazvano umorom jer je u mnogim slučajevima nemoguće dokazati da je do tragedije došlo zbog toga.

U makedonskoj policiji potvrdili su da se udes dogodio na deonici autoputa između Negotina i Demir Kapije, nedaleko od hotela "Park".

- Automobilom sa srpskim registarskim oznakama je upravljala žena, a muškarac, koji je nastradao, bio je na suvozačkom sedištu. Žena i troje dece su povređeni, a muškarcu nije bilo spasa. Tužilac je pričao sa povređenom ženom. Ona mu je rekla da je njen muž vozio od kuće do Makedonije, gde ga je ona odmenila za volanom i da je kod Negotina zaspala tokom vožnje, kad su doživeli udes - kazali su nam u makedonskoj policiji.

601 osoba poginula je u udesima na putevima u Srbiji prošle godine
536 osoba nastradalo je na srpskim putevima u 2014. godini

Na mesto udesa ubrzo je, pored policije, stigla i ekipa Hitne pomoći, koja je Vasiljkoviće prevezla u Opštu bolnicu u Velesu. Lekari, nažalost, nisu mogli da pomognu Ljubiši.

- Muškarac je dovezen bez znakova života i pokušaj reanimacije nije uspeo. Njegova supruga zadobila je teške povrede grudnog koša, bila je svesna, ali u šoku, dok su deca lakše povređena - rekli su u bolnici za lokalne medije.

Kako smo saznali, porodica Vasiljković je iz stana u Borči krenula na put u Grčku u noći između četvrtka i petka, nešto pre ponoći. Njihove komšije od šoka nisu htele da pričaju za medije.

- Šta tu može da se kaže posle takve tragedije... Jednostavno nema reči koje mogu da opišu tu strahotu - rekao je komšija Vasiljkovića.

Ivana je zaposlena u RTS, a trenutno je na porodiljskom odsustvu.

Inače, u ovo doba godine učestale su tragične saobraćajne nesreće jer brojne porodice kreću na put na more. Putnici koji idu svojim automobilom najčešće voze noću, što nosi veliki rizik da im pred zoru i u jutarnjim satima popusti pažnja i da ih prevari san za volanom.

Lekari zato pred svaku letnju sezonu savetuju ovim vozačima da ne kreću na put ako prethodno nisu spavali barem nekoliko sati. Takođe, da pred put ne jedu obilne obroke i da ne piju energetske napitke jer su oni kratkoročno delotvorni i daju lažan osećaj budnosti. Ističu da na prvi znak umora obavezno parkiraju na prvom odmorištu i naprave pauzu. 

Saveti za noćnu vožnju do mora

Telegraf.rs

- Na put ne kretati ako vozač nije spavao bar nekoliko sati pre polaska
- Ne jesti obilne obroke
- Nikako u slučaju umora ne piti energetske napitke, jer su oni kratkoročno delotvorni i daju lažan osećaj budnosti
- Na prvi znak umora zaustaviti vozilo na mestu predviđenom za to i odmoriti se

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u