Društvo

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE SRPSKOG PREDSEDNIKA I ERDOGANA Vučić najavio turske investicije u Srbiji!

Objavljeno: 10.10.2017 | 15:27Izvor: Alo!

Srpki predsednik Aleksandar Vučić i njegov kolega iz Turske Redžep Tajip Erdogan obratili su se medijima.

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je da će biti potpisan Memorandum sa turskom kompanijom "Taip" koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, zahvalio turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim investicijama u Srbiji.

" Turski investitor dolazi u Kraljevo, gde će zaposliti 2.500 radnika", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da u Kraljevu danas ima 14.380 nezaposlenih.

Erdogan i VučićErdogan i Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je nešto bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti.

"A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog fakrtora", poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj pre godinu dana.

Erdogan i VučićErdogan i Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

"Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama", rekao je srpski predsednik Srbije.

"Nije ovo 1389. godina, ovo je 2017. i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom", izjavio je Vučić.

Najbolji mogući odnosi sa Turskom su od velikog interesa i značaja za Srbiju", rekao je srpski predsednik.

Istakao je da je izuzetno zadovoljan postignutim sporazumima i nivoom međusobnog razumevanja i potpuno je, kaže, uveren da će u budućnosti dve zemlje graditi sve bolje i bolje odnose.

On je rekao da potpisana Deklaracija podrazumeva sastanke jednom godišnje, naizmenično u Srbiji i Turskoj, ali i brojne sastanke i razgovore ministara i konkretizaciju dogovorenog.

Vučić je precizirao da je umesto najavljenih 10, potpisano čak 12 međudržavnih sporazuma i da će još četiri biti potpisana sutra u Novom Pazaru.

Erdogan i VučićErdogan i Vučić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić 

Kako je naznačio, to su sve izuzetno važni sporazumi koji doprinose pre svega ekonomskoj, ali i svakoj drugoj saradnji.

Srbija oseća Tursku kao prijatelja i "jesmo prijateljska zemlja Turskoj" ponovio je Vučić.

Predsednik Srbije izrazio je zahvalnost zbog dolaska investitora iz Turske.

Kako je rekao, u malo mesto Krupanj, koje je nastradalo u poplavama 2014. godine došao je turski investitor koji je doneo radna mesta i nadu i najavio i da će sukoro zapilsiti još 150 ljudi.

U tom kontekstu, Vučić je govorio i o turskim investitorima na jugu Srbije, u Lebanu, Žitorađi i izneo podatak da je iz Lebana u poslednjih nekoliko decenija otišlo polovina stanovništva a da je sada tamo zaposleno 350 ljudi u fabrici investitora iz Turske što je spas za tako malo mesto.

On je posebno pozvao turske investitore da ulažu u banje u Srbiji, posebno ističući Vranjčku Banju u kojoj se sada, kaže, 146 litara tople vode gubi u sekundi.

Dodao je i da su mir i stabilnost od najvišeg interesa kao i da su psoebno razgovarali o BiH i da je ponovio nepohodnost poštovanja integriteta BiH kao i RS unutar BiH.

Kako je rekao, želimo dobre odnose sa Bošnjacima i verujemo da ćemo imati podršku Turske u tome.

Erdogan i VučićErdogan i Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić 

Erdogan: Podrška investiranju u Srbiju

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Beogradu da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelju za buduću saradnju.

Takođe, ukazao je da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan je, na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, istakao da su njih dvojica, kao i cele delegacije imali danas veoma plodotvorne razgovore.

On je podsetio da će danas sa Vučićem učestvovati na Poslovnom forumu koji okuplja privrednike dve zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske takođe u poseti našoj zemlji, došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije u Srbiji u narednom periodu.

"Daću da ću im podršku za ulaganje u Srbiju", podvukao je Erdogan.

On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

"Do kraja godine mogao bi da pređe milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu", naznačio je turski predsednik.

On je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva što je dovelo do povećnja obima transporta.

Erdogan je sinoć došao u dvodnevnu posetu Srbiji.

Predsednik Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Potpisano 11 sporazuma

Predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan potpisali su danas Zajedničku političku deklaraciju o osnivanju visokog Saveta za saradnju između Srbije i Turske, a ministri vlada dve zemlje nakon toga su potpisali još 11 sporazuma.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči prvi su nakon svojih predsednika potpisali sporazum, odnosno Reviziju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

Ministar Ljajić potpisao je sa potpredsednikom Vlade Turske Fikretom Iijčijem i Memorandum o saradnji dve vlade na restaruciji hamama u tvrđavi Golubački grad.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar šuma i voda Turske Vejsel Eroglu potpisali su dva sporazuma o saradnji: jedan o saradnji u oblasti šumarstva i drugi, o saradnji u oblasti voda.

Ministar za urbanizam i zaštitu životne sredine Turske Mehmet Ozhaseki i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisali su Memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma između dve vlade.

Ministarka Zorana Mihajlović i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Aslan potpisali su Pismo o namerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavošuoglu i srpski ministar obrazovanje Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje u oblasti obrazovanja između vlada Srbije i Turske.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević i ministar za urbanizaciju i zaštitu životne sredine Mehmet Ozhaseki potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Turske na realizaciji restauracije Bajrakli džamije u Beogradu.

Vukosavljević i ministar za Evropsku uniju Omer Čelik potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada o realizaciji restauracije kupatila Braće Krsmanović u Beogradu.

Ministar za rad, zapoošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar poljoprivrede, stočarstva i prehrambene industrije Ahmet Ešref Fakibaba potpisali su Protokol o saradnji između resornog ministarstva i Agencije za koordinaciju i saradnju Vlade Turske na realizaciji projekta izgradnje novog objekta materinskog doma za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar energetike i prirodnih resursa Turske Berat Albajrak potpisali su Pismo o namerama u oblasti energetike.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u