Društvo

Zahvaljujući jednom Srbinu, popularna trkačka igra dobila i naše staze

Objavljeno: 28.12.2014 | 09:26Izvor: Telegraf.rs

Reč je o igrici Asseto Corsa, koja je zahvaljujući Jovanu Lemajiću iz Novog Sada dobila nekoliko staza sa prostora bivše Jugoslavije. Najpoznatija od njih je Mišeluk, a uskoro nas u pomenutoj igri očekuje i fiktivna verzija trkačkog automobila "yugo"

Assetto Corsa je trkačka simulacija koja se pojavila ranije ovog meseca, a ono po čemu je ona specifična je to što omogućava samim igračima da prave sopstvene staze.

Među stazama koje ova igrica nudi, mogu se pronaći i nekoliko sa naših prostora. Njih je napravio moder Jovan Lemajić, poznat i pod nadimkom Lemax.

Foto: Jovan Lemajić

Foto: Jovan Lemajić

Poznata staza kod Novog Sada, Mišeluk, urađena je vrlo detaljno iako je u pitanju verzija 0.7. Mišeluk je dužine 3.4 kilometra, a karakterišu je veliki pravci i oštre krivine. Ovo je ujedno i jedna od najbolje urađenih staza uopšte.

Pored ove staze, Jovan je dizajnirao i staze “Glava Zete” i “Krajišku zmiju” koja još uvek nije objavljena, a u planu je i fiktivna verzija trkačkog automobila “yugo” sa preko 300 konjskih snaga na zadnjoj osovini.

Jovan je za Telegraf odgovorio na nekoliko pitanja u vezi svog rada i modeliranju staza za igricu Asseto Corsa.

Foto: Jovan Lemajić

Foto: Jovan Lemajić

Koliko ti je vremena trebalo da napraviš ove staze?

- Nekoliko meseci po stazi, pritom računajući vreme od ideje, prikupljanja referentnog materijala, modelovanja, izrade tekstura, pa sve do ispravljanja poslednjeg “baga” na stazi. Jedan od najbitnijih faktora je i nivo detalja staze. Ako postoji dosta specifičnih objekata koji su ključni za što realniji izgled staze, i bez kojih ambijent ne bio nepotpun, više je vremena potrebno za izradu.

Foto: Jovan Lemajić

Foto: Jovan Lemajić

Kako si došao na ideju da počnes sa modelovanjem staza za igrice Asseto Corsa i rFactor?

- Veliki sam ljubitelj automobilizma i kao Novosađanin koji voli auto-moto sport, jednostavno sam morao slobodno vreme “trošiti” na Mišeluku. Početkom 2005. godine otkrivam PC trkačke simulacije, i one u istom tom trenutku postaju moj hobi. 2009. godine pomišljam kako bi bilo odlično da postoji staza Mišeluk u simulaciji i tako dolazim na ideju da napravim baš tu stazu.

Foto: Jovan Lemajić

Foto: Jovan Lemajić

Naravno, nisam imao nikakvo predznanje o modelovanju i modovanju video igara, tako da od tad kreće moje modersko putovanje prepuno raznih “game-modeling” i “simracing” tutorijala.

Da li imaš u planu da izmodeluješ možda još neke srpske staze?

- Planovi uvek postoje, ali ne mogu ništa da obećam.

Ukoliko igrate Asseto Corsa, pomenute staze možete preuzeti OVDE, a svakako vam predlažemo da zapratite zvanični Jovanov YouTube kanal.

Pogledajte video:


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u