Društvo

(VIDEO) OGREZLI U KRIMINALU, DRŽALI SU SRBIJU U ŠACI: Ovo su bile najpoznatije otmice LEGIJE I ZEMUNSKOG KLANA!

Objavljeno: 18.01.2017 | 19:36Izvor: medio.rs

Svedočenje Miladina Suvajdžića poznatijeg kao Đura Mutavi pred Specijalnim sudom oko slučaja Ćuruvija ponovo je otvorilo pitanje otmica koje je izveo zemunski klan od 2000. do 2002. iza kojih je kako tvrdi ovaj svedok saradnik stajao lično Milorad Ulemek Legija

Srbijom krajem 1999. i početkom 2000. godine počela je da hara zloglasna, dobro organizovana organizacija koja je vršila najteža krivična dela. Toj organizaciji na teret se stavlja 30 ubistava, stotine krađa i ucena, kao i rasturanje narkotika.

Zemunci su se osim dilovanja droge bavili i otmicama tajkuna. Oni su do tada neviđenom metodom, nepoznatom u teoriji i praksi kriminala, uspevali da od porodica otetih izvuku ogroman novac, a prema nekim procenama radilo se o ukupnoj cifri od 12 do 20 miliona evra.

U kriminalnu istoriju Srbije ušli su kao prvi koji su otmicama poslovnih ljudi zgrnuli milione. Ono što je karkaterisalo ovu priču jeste i to da su otmice bile spektakularne i javne. U tom periodu desilo se desetak najvećih otmica, od kojih su najviše u javnosti odjeknule sledeće:

printscreen
 

Otmica Vuka Bajruševića, brata Bojane

Vuka Bajruševića, zemunci su oteli 7. novembra 2000. godine na parkingu u Ulici Žarka Vukovića Pucara ispred broja 17. Bio je u poseti majci, koja stanuje u toj zgradi.

Njegova sestra Bojana za pomoć se obratila policiji, ali i tadašnjem komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji. Otmičari su od Bojane tražili pet miliona nemačkih maraka, ali isplaćenom im je 1,5 miliona pre nego što je pušten.

Otmica Miroslava Miškovića

Vlasnik Delte Miroslav Mišković otet je 9.aprila 2001 godine u ranim jutranjim satima u Bulevaru Arsenija Čarnojevića na Novom Beogradu. Njemu su tada put preprečila četvorica maskiranih pripadnika zemunskog klana, koji su u njega uperili automate, izvukli ga, strpali u vozilo i odvezli na nepoznatu lokaciju i bacili u jamu.

printscreen
 

Zemunci su za njega od porodice zatražili otkup od pet miliona maraka. Porodica i kompanija Delta pristali su da Zemuncima za oslobađanje Miškovića plate otkup.

Zbog otmice Miškovića cela BG policija se digla na noge, a isplatu otkupa obeležilo je davanje instrukcija rukovodiocu Miškovićeve kompanije koji je punih 20 sati primao kontradiktorne informacije pre nego što je predao novac.

Razlog je navodno ležao u tome što su zemunci sumnjali da predaju novca prati policija, pa je traženo od Miškovića da zove ministra policije Mihajlovića i od njega traži da se policija povuče.

public
 

Za otmicu Miškovića traženo je 10 miliona maraka, ali je postignut dogovor da isplaćeni iznos bude 7,5 miliona. Posle isplate novca Mišković je ostavljen na auto-putu u cik zore.

Otmica Milije Babovića

Biznismen, Milija Babović otet je 24.marta 2002 godine u večernjim satima na Južnom Bulevaru kada su ga posle rekreacije na putu do kola presrela petorica- šestorica muškaraca koji su se predstavili kao policajci. On je tad napadut i udaren pištoljem po glavi, a zatim je vezan i selotejp traka mu stavljena preko očiju.

printscreen
 

Babovića zemunci nisu prvih dana malteretirali, osim što su nosili maske. Pakao za Babovića usledio je devetog dana kada je pokušao da pobegne i iskoči kroz prozor, ali su ga otmičari sustigli i pretukli.

Babović je držan vezan dva dana pre nego što je prebačen na novu lokaciju. Babovićeva agonija sa zemuncima je trajala 40 dana, a okončana je kada je porodica isplatila otkup od 10,5 miliona evra.

U ovoj otmici Legija je igrao dovstruku igru: kao prijatelj porodice nosio je pare za otkup, a sa druge strane savetovao je Mileta Lukovića Kuma kako da postupa i odavao mu informacije šta mu je porodica prijavila policiji. U ovoj otmici zemunci su izvukli najviše novca.

Otmica Stefana Živojinovića

Tada osmogodišnji Stefan, sin Lepe Brene i Bobe Živojinovića otet je na Bežanijskoj kosi samo nekoliko dana posle otmice Vuka Bajruševića. Policija je sumnjala da iza ove otmice stoji zemunski klan, ali za to nikada nije bilo dovoljno dokaza. Bivši načelnik UKP i autor kjnige o otmicama zemunaca kazao je:

printscreen

- Slučaj je ličio na otmice koje su činili zemunci, ali se i razlikovao rekao je Novaković.

U otmici su učestvovale najmanje dva muškarca. Zahtevan je otkup od 2,5 miliona maraka koliko je i isplaćeno, a mali Stefan proveo je otet 5 dana. Ono što je ovu otmicu povezivalo sa otmicama koje su tad radili zemunci bilo je presretanje, vezivanje očiju i vožnja do skrovišta na nepoznatoj lokaciji, komuniciranje mobilnim telefonom, navođenje i primopredaja novca na auto-putu.

INFORMER.RS


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u