Društvo

Veterinari su hteli da uspavaju maltezerku, ali onda je na scenu stupila njena najbolja drugarica

Objavljeno: 25.07.2016 | 23:26Izvor: 24sata.rs

Maltezerki Luni je u 2013. godini dijagnostikovana uznapredovala bolest jetre zbog koje su veterinari predložili da je odmah uspavaju. Ali, kad su oni digli ruke, na scenu je stupila njena najbolja drugarica, staford Maza, koja je kerušici toliko pomogla da je proživela još tri srećne i razdragane godine.

Jedna od najlepših priča o prijateljstvu stiže nam baš iz Beograda, i to ne u ljudskoj formi, već u onoj sa šapama i repićima. Luna i Maza, minijaturna malterezerka i "opasni" staford, godinama su bile najboje drugarice, a onda je Luni dijagnostikovan jetreni šant. Bolest je toliko uznapredovala da veterinari nisu mogli ništa da urade.

- Luna je 26. jula 2013. godine pala u komu, a veterinar ju je poslao kući. Predložio je uspavljivanje, jer navodno "to je bilo to". Prva dva dana bila su veoma kritična – nije se budila, živela je od infuzija koje je primala. Međutim, život našeg malenog borca dobio je neverovatan tok - priča vlasnica Nevena Ninković za "Petface".

Maza i LunaMaza i Luna, Foto: petface.net

Namestilo se tako da je Maza baš u to vreme imala štence i počela je da se ponaša prema Luni kao prema jednom od svojih štenića!

- U početku nam ništa nije bilo jasno, samo smo konstantno prisustvovali sceni gde Maza "vuče" Lunu u kotilicu kod štenaca, liže joj šape... Luna je tada spavala na improvizovanom krevetu u dnevnoj sobi, a Maza stalno pored nje – nijednog trenutka se nije odvajala od nje - priseća se Nevena.

Nevena je nastavila Mazu da vodi kod veterinara, ali čak četiri puta su joj rekli da maltezerka nema spasa. U isto vreme, Luna je nastavila da sprovodi svoju "terapiju prijateljstvom" i da bukvalno vodi Mazu svuda sa sobom. Malo po malo, maltezerka je počela da se vraća u normalu da bi se u avgustu 2013. godine gotovo u potpunosti oporavila.

Maza i LunaMaza i Luna, Foto: petface.net

- Jedan od veterinara nam je rekao da možemo da zahvalimo Mazi, stafordu, što je Luna danas živa. Stalnim “dosađivanjem”, lizanjem, guranjem njuškom, proveravanjima… naterala je Lunu da se pokrene - kaže vlasnica.

Maza i Luna su nastavile da budu nerazdvojne drugarice, pa se nisu razdvajale ni kad spavaju.

Nažalost, Maza je uginula pre nekoliko dana, ali je upravo zahvaljujući svojoj prijteljici proživela još tri srećne godine.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u