Društvo

UŽASNE VESTI: Stiže veštačko meso, piletinu ćemo jesti iz epruvete

Objavljeno: 25.12.2014 | 18:56Izvor: Telegraf.rs

Svi smo svesni da će budućnost doneti mnoge promene, ali ne možemo ni da zamislimo kakve će biti te promene. Jedno od pitanja je - šta ćemo jesti? Veštačko meso?

Fondacija za modernu poljoprivredu, neprofitna organizacija osnovana početkom godine u Izraelu, lansirala je globalni projekat iz oblasti proizvodnje veštačkog mesa, fokusiran isključivo na piletinu.

Projekat će biti pokrenut 1. januara, pod vođstvom profesora Univerziteta u Tel Avivu, Amita Gefena, jednog od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti inženjeringa tkiva.

Tim stručnjaka izradiće studiju izvodljivosti o proizvodnji veštačkih pilećih prsa, uz predloge mogućih rešenja i detaljne implikacije njihove realizacije.

Veštačko meso ne zahteva gajenje životinja u pretrpanim industrijskim farmama niti njihovo klanje, a postoji i značajan ekološki faktor, budući da se veruje da bi meso proizvedeno u laboratoriji moglo da smanji emisiju gasova koji u atmosferi stvaraju efekat staklene bašte, kao i potrošnju vode.

Takvo meso proizvodi se u sterilnom, kontrolisanom okruženju iz ćelija uzetih iz živih životinja. Te ćelije se potom inkubiraju u serumu koji sadrži amino-kiseline i neorganske soli i podstiče metabolizam i rast ćelija.
Nakon svega nekoliko dana, formira se tanak sloj mišića, identičan onom u mesu koje se danas konzumira.

U svetlu rasta populacije i prognoza za budućnost, čovečanstvo mora da razmotri održive modele proizvodnje hrane, koji će pružiti alternative za tradicionalne načine koje sada koristimo. Inženjering tkiva može da ponudi takve alternative i to je ono što ćemo istraživati u okviru našeg projekta – rekao je profesor Gefen.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u