Društvo

UŽAS U LESKOVCU: Majke posle porođaja beže iz bolnice i nikad ne dođu po bebu!

Objavljeno: 25.10.2016 | 13:54Izvor: Telegraf.rs

- Ovo je do sada nezabeležen rekord. Godišnje smo imali po jedan ili dva, najviše tri slučaja napuštanja beba, a sada za devet meseci šest slučajeva - kaže Predrag Momčilović, diplomirani pravnik u Centru za socijalni rad

Leskovac je, po svemu sudeći, rekorder po broju novorođenčadi koje su roditelji od početka godine ostavili u porodilištu. U ondašnjem porodilištu, ostavljeno je šest beba, od kojih dve sa Daunovim sindromom.

– Ovo je do sada nezabeležen rekord. Godišnje smo imali po jedan ili dva, najviše tri slučaja napuštanja beba, a sada za devet meseci šest slučajeva – kaže Predrag Momčilović, diplomirani pravnik u Centru za socijalni rad.

Zaposleni u leskovačkom porodilištu nisu želeli da govore o razlozima zbog kojih se porodilje odlučuju da sudbinu tek rođenog deteta prepuste drugima, ali kažu da su tužni kada se to dogodi, piše jugmedia.rs.

– Ja sam vrlo tužan kada vidim da se beba ostavlja, jer znam da će se taj ko ostavlja, kajati celoga života, ali je to bolje rešenje nego da se vrši prekid u kasnoj trudnoći, na šta se zgrožavam, ili da se ubije neželjena beba, kao što smo u prošlosti imali pojave – kaže za Jugmediu načelnik Službe za ginekologiju i akušerstvo Dragan Krstić.

Foto: Profimedia/National Geographic

Foto: Profimedia/National Geographic

Svih šest beba Centar za socijalni rad je smestio u hraniteljske porodice u Leskovcu, dok je za bebe sa Daunovim sindromom započet proces usvajanja.

– Prema zakonu, čeka se godinu dana, ako se niko ne javi iz naše zemlje, bebe sa Daunovim sindormom se stave na listu inostranog usvajanja, što je vrlo čest slučaj kod nas, mada taj postupak ne vode centri za socijalni rad, već resorno ministarstvo – objašnjava Predrag Momčilović.

Odricanje od roditeljstva je moguće u Srbiji ako je beba neželjena,dok pobačaji posle 10. nedelje trudnoće nisu dozvoljeni.

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: jugmedia.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u