Društvo

UMIRAĆEMO OD GLADI: Štetočine će nam izjesti svu hranu!

Objavljeno: 30.08.2014 | 00:42Izvor: Telegraf.rs

Naučnici upozoravaju da bi čovečanstvu do 2050. godine mogla da zapreti nezapamćena nestašica hrane u istoriji. Kako tvrde, svi usevi će nam propasti zbog najezda svih mogućih vrsta štetočina, kojima klimatske promene izuzetno prijaju

Ako se globalno zagrevanje nastavi, za koju godinu bi plodne oranice pune bogatog roda mogle da postanu zaparložene njive – na kojima ne vredi ništa ni sejati ni saditi – jer će sve ionako izjesti paraziti i druge štetočine! Na planeti će, po svemu sudeći, nastupiti velika glad!

Napasti koje uništavaju useve su gljivice, bakterije, virusi, insekti i nematode (valjkasti crvi), a već danas je moguće naći skoro sve vrste i podvrste ovih štetočina u svakoj od država čiji narod živi od poljoprivrede.

Kako se tvrdi u studiji naučnika Egzeter univerziteta, klimatske promene pogoduju razmnožavanju i širenju parazita, tako da bismo do sredine veka mogli da osetimo ozbiljne posledice – u vidu gladi i nemaštine.

- Ako štetočine koje napadaju useve nastave da se šire istim tempom, najveće ratarske nacije će do 2050. godine biti u ozbiljnom problemu, a čitavom čovečanstvu mogla bi da zapreti masovna glad – rekao je doktor Den Beber sa odseka sa bionauku.

Ovo istraživanje obuhvatilo je 1.901 vrstu patogena koji žive na račun više hiljada biljnih vrsta važnih za ljudsku i životinjsku ishranu. Jedan od najopasnijih je korenasti čvornovati crvić, čije larve izjedaju korenje mnogobrojnih biljaka.

Još jedan primer napasti je Blumeria graminis, gljivica koja izaziva pepelnicu na pšenici i ostalim žitaricama, a “citrus tristeza” virus mogao bi da nas ostavi bez limunova, pomorandži i ostalih agruma.

Jedini spas vidi se u neprestanom proučavanju ovih parazita i pronalasku načina i sredstava da se oni unište, ali neophodna su i dodatna ulaganja u genetska istraživanja koja bi nam pomogla da napravimo odabir biljaka koje su otporne na boleštine koje izazivaju ovi napadači.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u