Društvo

Umesto svadbu, spremaju mu sahranu: Marko koji je stradao u Africi, za dlaku izbegao smrt i u Libiji

Objavljeno: 26.05.2017 | 10:54Izvor: Telegraf.rs

Očajni roditelji kažu da je Marko trebao da se vrati za devet dana kući i da su spremali svadbu, a Dragoljub tek što je bio doputovao tamo

Dvojica srpskih radnika Marko Vasić (33) iz sela Radalj kod Malog Zvornika i Dragoljub Mitić iz mesta Ljiljanci u blizini Bujanovca poginuli su u Gvineji, u Africi, gde su bili na privremnom radu preko jedne beogradske firme, a prema prvim nalazima uviđaja, otrovali su se ugljen-monoksidom i ugušili se u snu. Očajni roditelji kažu da je Marko trebao da se vrati za devet dana kući i da su spremali svadbu, a Dragoljub tek što je bio doputovao tamo, saznaju “Novosti”.

– U ponedeljak sam išla u poštu da platim struju i telefon, ali sam jedva otišla i vratila se. Osećala sam strahovit umor i nervozu, kao da sam znala da će to biti najcrnji dan u mom životu. Sinovi Mirko i Miroslav su me čekali ispred kuće. Bili su nekako crni u licu i videla sam da nešto nije u redu – priča majka Snežana koja je čekala sina da zajedno prolave njen 50-ti rođendan.

– Pitala sam ih uz osmeh, zašto su im potonule lađe. “Marko je imao nesreću”, uzvratili su mi sinovi. Odmah sam izbezumljena pitala da li je živ, više puta, i brzo shvatila po njihovoj rekaciji da nije – dodaje Snežana Vasić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nakon toga u porodicu Vasić pristigli su i predstavnici firme u kojoj je Marko radio u Gvineji, ljudi iz srpskog Ministarstva spoljnih poslova i iz policije.

Inače, Marko je izbegao tragediju pobegavši poslednjim avionom iz Libije 2011. godine kada je u toj zemlji počeo građanski rat.

– On je bio duša od čoveka. Nemam reči da kažem kako mi je teško. Očekujemo da do nedelje njegovo telo bude dopremljeno u Beograd, a onda sahrana i tuga za njim za sva vremena…

U selu Ljiljance juče nije bilo muzike, ni veselja za seosku slavu Spasovdan. Meštani su tugovali zbog pogibije Dragoljuba Mitića (57) koji je u Gvineju otišao 15. maja do koje je preko Holandije stigao brodom. Tamo je proveo tek nekoliko sati, a onda ga je zadesila strašna sudbina. U međuvremenu je uspeo da javi sinu Dejanu da uslovi smeštaja nisu loši kako obično umeju da budu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

– Kada je stigao tamo, otac se javio i rekao da je zadovoljan uslovima rada – otkriva Dejan Mitić.

Dragoljubov sin kaže da njegov otac nije otišao zbog nemaštine jer su jedna od imućnijih porodica u selu.

– Otac je bio vredan i sposoban, radio je puno, pa je dosta i stekao. Bio je umešan sa mnogim mašinama. Ranije je radio i u Italiji, voleo je da vidi svet, tako da mu je to bio i osnovni motiv odlaska u Afriku, a ne zarada – priča Dejan Mitić.

Poslednji oproštaj i sahrana za Dragoljuba biće organizovani tek nakon rešavanja mnogobrojih formalnosti oko preuzimanja njegovog tela koje se očekuje u nedelju ili ponedeljak.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u