Društvo

U Kladovu i dalje kritično

Objavljeno: 16.09.2014 | 13:19Izvor: B92

Kiša i dalje pada u istočnoj Srbiji. Najteža situacija trenutno u selu Grabovac. Meštani Tekije apeluju da im se dostavi hrana i voda. Ukupno 400 evakuisanih.

Prema podacima MUP-a juče je evakuisano 370 ljudi, a danas se taj broj popeo na ukupno 400.Brodovi su noćas Dunavom prišli selu Grabovica gde je počela evakuacija stanovnika, a kako RTS javlja evakuacija i dalje traje. To selo je potpuno odsečeno od sveta jer su klizišta odnela puteve koji vode do ovog mesta.

U sportskom centru Karataš u Kladovu do sada je smešteno 100 ljudi koji su napustili svoje domove zbog poplave, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta Srbije. U saopštenju se navodi da je Ministarstvo lokalnom štabu za vanredne situacije u Kladovu ustupilo Karataš za potrebe zbrinjavanja evakuisanih zbog poplave koja je zadesila taj kraj. 

Predstavnici Ministarstva i Republičkog zavoda za sport, koji upravlja centrom Karataš, nalaze se na terenu i u stalnoj su komunikaciji sa štabom za vanredne situacije, piše u saopštenju. 

Zbog bujičnih voda kod Negotina, HE "Đerdap 2" na Kusjaku ima problema, javlja RTS. Ojačava se bedem oko elektrane, a agregati se povremeno isključuju da ne bi došlo do havarije. 

U prethodnih tridesetak sati, na području istočne Srbije palo je više od 150 litara po kravdratnom metru. Zbog izlivanje reka, pokretanje klizišta i odrona Kladovo je od juče odsečeno. 

U ugrožena područja poslate su dodatne snage Žandarmerije, u spasavanje je uključena helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja. 

Teška situacija je u mestu Tekija koje je odsečeno, pa meštani apeluju da im se dostavi hrana i voda. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, koji je tokom noći bio u Tekiji, kaže da se situacija ipak donekle stabilizovala, pa je deo snaga prebačen u selo Grabovac gde je trenutno najteže.

Spasilačke ekipe noćas oko tri sata Dunavom su iz pravca Tekije uspele da priđu Grabovcu i evakuacija još traje. 

Kladovo je i dalje odsečeno, ali je Marić pohvalio dobru organizaciju čelnika te opštine jer su brodovima iz okolnih sela uspeli da evakuišu više od 370 ljudi i da im obezbede smeštaj i hranu. 

Bilo je meštana koji su, uprkos apelima, odbijali da se evakuišu. Marić kaže da je u nekoliko slučajeva bilo i prisilne evakuacije, jer su spasioci procenili da objekat ne može da izdrži dalje nadiranje vode. 

U okolini Kladova juče je stradala starija žena, iz sela Podvrška, kod Tekijeali nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo. 

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je "pravo čudo" da, s obzirom na situaciju, nije bilo više žrtava i da nije moguće predvite da će se ovako nešto dogoditi. 

"Mi smo uputlili upozorenje, ali ne možete da predvidite ovoliku kličinu vode, da će tolika zemlja da krene i da će se pokrenuti klizišta. To nije opravdanje ili bežanje od odgovornsoti ali to ne možete da predvidite", rekao je Marić. 

U naselju Tekija od juče je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava. 

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", rekao je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina za B92. 

Na području Kladova i ostalih opština ugroženih padavinama - u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih, a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija. 

Nedaleko od HE "Đerdap" pokrenulo se klizište. Rad Hidroelektrane "Đerdap 1" nije ugrožen.

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMSS). 


Česte kiše i obilne padavine u velikoj meri otežavaju saobraćaj, a na pojedinim deonicama saobraćaj je u prekidu. Smanjena vidljivost je često jedan od glavnih uzroka većeg broja saobraćajnih nezgoda i lančanih udesa.

Na putu Kladovo - Brza Palanka obustavljen je saobraćaj zbog obilnih padavina, saopštili su danas Putevi Srbije. Reč je deonici puta HE Đerdap 1- Kladovo-Negotin- Zaječar. 


Reč je o deonici puta HE Đerdap 1- Kladovo-Negotin- Zaječar

Na putu Golubac-Donji Milanovac-Porečki most-HE Đerdap I izmenjen je režim saobraćaja pošto je kod mesta Tekija, zbog obilnih padavina, obustavljen saobraćaj na delu od Porečkog mosta do Đerdapa I. 

Alternativni pravci su Porečki most - Klokočevac i Klokočevac - Negotin za sav saobraćaj ilideonica Porečki most - Miroč - Brza Palanka samo za putnički saobraćaj. 

Ekipe putara su na terenu i pokušavaju da uspostave saobraćaj, navedeno je u saopštenju.

I ekipe Gorske službe spasavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara upućene su sinoć u Tekiju kako bi pružile pomoć i pomogle u evakuaciji stanovništva ugroženog bujičnim vodama i blatom, izazvanim obilnim padavinama na području istočne Srbije. 

Kako se navodi u saopštenju GSS Srbije dodatne ekipe te službe trenutno su u pripravnosti, spremne da se odazovu na poziv za pomoć u svakom delu zemlje. 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u