Društvo

U ĐUBRETU DO GRLA: Evo ko je kriv za poplave na jugu Srbije!

Objavljeno: 26.01.2015 | 23:21Izvor: Telegraf.rs

Grad Vranje muči zagađenje reke Južna Morava, u koju pojedini neodogovorni sugrađani bacaju smeće, zbog čega je i došlo do začepljenja odvoda i poplave

Nakon poplava koje su za vikend pogodile jug naše zemlje, situacija u Vranju je pod kontrolom, poručuju lokalne vlasti.

Sva raspoloživa mehanizacija dežurnih inspekcijskih služi je na terenu. Vodovod Vranje radi na otčepljenu i čišćenju kanalizacione mreže, a u toku je sanacije rovova u nekoliko saobraćajnica u gradu, kao i izrada priključaka.

Međutim, ono što muči grad Vranje jeste zagađenje reke Južna Morava, u koju pojedini neodogovorni sugrađani bacaju smeće, zbog čega je i došlo do začepljenja odvoda i poplave.

– Mi vršimo stalu edukaciju sugrađana kako bi se rešio problem bacaja smeća u Južnu Moravu. Sarađujemo i sa nevladinim sektorom, a za uklanjanje smeća iz reke nadležna je Republička vodoprivreda inspekcija – navode za Telegraf iz Kancelarije za odnose sa javnošću grada Vranje.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Lokalne vlasti poručuju da je glavni problem zagašenja reke nelegalna eksploatacija šljunka, kao i bacanje raznog otpada u reku.

Voda za piće je ispravna, poručuju lokalne vlasti u Vranju.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić posetio je područje Pčinjskog okruga i poručio da će pomoć stići do ugroženih područja.

-Ministar Ilić je poručio da će podneti izveštaj Vladi sa terena i da će pomoć stići – poručuju iz Vranja.

Situacija na rekama u poplavljenim područjima na jugu Srbije se intenzivno prati, izjavio je danasPredrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije. Sušilice su upućene ka Grdelici i Boslegradu, a radi se i na rešavanju problema evakuisanih ljudi iz Vladičinog Hana.

– Oni su privremeno smešteni u sportskoj sali, ali moraće na tome intenzivno da se radi – najavio je Marić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Na području opštine Vladični Han i danas se saniraju poplave koje su, po podacima nadležnih nanele veliku štetu, posebno na putnoj infrastrukturi.

– Visina šteta nije precizno poznata, a generalno gledano odroni, klizišta i nabujali vodotokovi su u velikoj meri oštetili lokalnu putnu infrastrukturu – kaže za Tanjug načelnik Opštinske uprave u Vladičinom Hanu Dragan Milosavljević.

On je rekao Tanjugu da su i danas sve opštinske službe na terenu podsetivši da je najveći problem sa 36 evakuisanih osoba, od kojih je 16 dece.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u