Društvo

U čemu je tajna leskovačke pljeskavice?

Objavljeno: 28.08.2014 | 22:59Izvor: B92

Na leskovačkoj Roštiljijadi majstori roštilja mesare „MK“, Ivan Đorđević i Nikola Petrović napravili su 28. avgusta pljeskavicu tešku 56 kilograma, koja je za kilogram teža od prošlogodišnje.

Pre pečenja pljeskavica je bila prečnika 163 centimetra i debljine tri centimetra, a nakon pečenja imala je prečnik 146 cenitmetara dok se debljina smanjila na 2,5 centimetra. 

„Ovo je sedma godina kako obaram sopstveni rekord“, kazao je Tanjugu Ivan Đorđević, otkrivajući tajnu svog uspeha „Za veliku pljeskavicu je najbitnije kvalitetno leskovačko roštilj meso i stalno vezbanje. Naravno morate da bude i jaki da je okrenete, a da se ne polomi. Sledeće godine planiramo jednu od 60 kilograma.“ 

Pljeskavica od 56 kilograma pečena je na roštilju sat i deset minuta. 

„Uzbudljivo je kao i svake godine, mada je sada bilo malo teže jer sam pored sebe imao mladjeg i neiskusnijeg kolegu. All, odlično se uklopio“, nije krio zadovoljstvo Đorđević, kome je ovo bio sedmi po redu rekord u spravljanju džinovske pljeksavice. 

Iako su prethodnih godina organizatori iz Turističke organizacije Leskovca (TOL) najavljivali dolazak predstavnika Ginisove knjige rekorda, oni su ponovo izosatali. U TOL-u se pravdaju da je angažovanje Ginisovih sudija preskupo za budzet kojim raspolažu za Roštiljijadu. 

„Boli me što nam niko ne izlazi na megdan i što konačno taj Ginis ne svrati u naš grad. Verujte, da smo u stanju da napravimo pljeskavicu i od 100 kilograma“, rekao je iskusni roštiljdžija. 

Komadi najveće pljeskavice posle pečenja, podeljeni su posetiocima Roštiljijade i stanarima Gerontološkog centra u Leskovcu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u