Društvo

U ČAST VOJVODE STEPE I IZGINULIH SRPSKIH JUNAKA: Šume mitske planine Cer nosiće imena hrabrih ratnika!

Objavljeno: 22.11.2014 | 15:11Izvor: Telegraf.rs

Delovi čuvene planine, gde je srpska vojska izvojevala prvu pobedu u Prvom svetskom ratu nad mnogo nadmoćnijom Austrougarskom poneće ime srpskih junaka koji su ostavili živote na njoj i na taj način Srbija će se odužiti svojim herojima

Na istorijskoj planini Cer nedavno je počela akcija “Jedno drvo za jednog ratnika” koju sprovode Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, Ministasrtvo pravde u saradnji sa Srbijašumama i Šumarskim fakultetom. Ovaj projekat će, pored ekološkog, imati i kulturno-istorijski značaj. Međutim, kako Telegraf.rs saznaje delovi ove mitske planine za Srbe nosiće imena srpskih junaka poginulih u Prvom svetskom ratu!

Kako je ranije najavljeno, cilj projekta je angažovanje osuđenika za pošumljavanje Srbije povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata. Na nepristupačnom terenu gde je nagib veći od 20 procenata, planirano je da osuđenici zasade više od 11.000 sadnica hrasta i divlje trešnje, a u naredne četiri godine u Srbiji će biti posađeno ukupno milion i trista hiljada stabala, u spomen na broj stanovnika koji smo izgubili u bitkama.

Foto: Wikipedia/Dungodung

Foto: Wikipedia/Dungodung

Pošumljavanje u ovakvom broju je svakako veliki i veoma značajan projekat, ali njegov kulturno-istorijski značaj leži u tome što će svaka površina planine Cer dobiti ime po znamenitoj ličnosti, vojnoj jedinici ili događaju iz Prvog svetskog rata.

Razgovarali smo sa Zvonimirom Bakočevićem, rukovodiocem odeljenja za gajenje šuma u JP “Srbijašume“, koji nam je potvrdio da će nekoliko lokaliteta na planini Cer dobiti imena od istorijskog značaja, da će se ta mesta obeležiti spomen pločama, kako bi posetioci i turisti znali kome je namenjena ta oblast i od kakvog je istorijskog značaja za našu zemlju taj događaj ili ličnost.

Foto: Wikipedia/Dungodung

Foto: Wikipedia/Dungodung

- Iako je za nas sada najvažnije da se ceo projekat završi, razmišljamo i o imenovanju lokacija, jer će to svakako planini dati na turističkom značaju. Ipak, o imenima će odlučivati više ljudi iz različitih institucija i bilo bi neodgovorno da kažem da li će Stepa Stepanović dobiti svoj lokalitet ili neka druga istorijska ličnost, ili će područje biti imenovano po nekoj bitci – rekao je Bakočević i naglasio da će se svakako imenovati tri lokaliteta i to: predeo oko Spomenik-kosturnice na Ceru-kod sela Tekeriš, šumska teritorija kod sela Gučevo, kao i oko gazdinstva Mačkov kamen.

Ministar pravde, Nikola Selaković i ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, skoro su posetili planinu Cer povodom početka rada na projektu “Jedno drvo za jednog ratnika”.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u