Društvo

U APATINU NEMA GINEKOLOGA: Bez lekara ostalo 14.000 žena!

Objavljeno: 28.07.2014 | 11:44Izvor: Telegraf.rs

Direktor Doma zdravlja Apatin Branislav Raketić, kaže da je njihova ustanova imala dvoje specijalista ginekologije, ali je jedan lekar dao otkaz, dok je druga doktorka na porodiljskom

Od raka grlića materice u Srbiji svakog dana oboli četiri, a umre jedna žena, a u domu zdravlja u Apatinu nema nijednog ginekologa!

Lekarka koja je bila dovedena iz druge opštine, otišla je na godišnji odmor, pa je više od 14.000 Apatinki ostalo je bez ginekologa, piše “Alo!”.

- Strašno sam revoltirana jer zbog visokorizične trudnoće više vremena provodim u bolnici nego kod kuće. Prinuđena sam da plaćam privatne lekare jer je doktorka, koja dolazi tri puta nedeljno, otišla na odmor. I sa njom su gužve bile nepodnošljive, a sada u domu zdravlja nema nikog ko može da pregleda trudnice – ističe trudnica M. K. (28), dodajući da je taj problem najviše pogodio trudnice na održavanju trudnoće.

Direktor Doma zdravlja Apatin Branislav Raketić, kaže da je njihova ustanova imala dvoje specijalista ginekologije, ali je jedan lekar dao otkaz, dok je druga doktorka na porodiljskom i neće se vratiti na posao pre 2016. godine.

- Trenutno imamo jednog gostujućeg ginekologa, koji dolazi iz Odžaka. Njen rad plaća naša ustanova, iz sopstvenih prihoda. Ona nije dolazila na posao zbog godišnjeg odmora, ali je prošle nedelje počela da radi – navodi Raketić i dodaje da je u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja.

On kaže da su dobili dozvolu da zaposlimo zamenu na dve godine, ali niko od lekara specijalista ne želi da dođe da radi na određeno jer svi već imaju stalno zaposlenje u drugim mestima.

Dok se 14.000 žena iz Apatina snalaze da obave bilo kakav ginekološki pregled, dotle se u Srbiji svake godine registruje 1.400 žena obolelih od karcinoma grlića materice, od kojih 450 umre od posledica tog oboljenja. U Evropi smo na drugom mestu po stopi smrtnosti od pomenute bolesti.

- Prema podacima iz 142 doma zdravlja koji su se izjasnili da imaju manjak lekara, nedostaje ukupno 361 ginekolog. Ovaj problem će se razmatrati na sednici komisije Vlade Srbije – navode u ministarstvu.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u