Društvo

TUGA Porodica iz Trnovca živi pod kruškom, a ležaj deli sa stokom

Objavljeno: 25.05.2016 | 13:11Izvor: Blic

Šestočlana porodica Milovana Jokića iz Trnovca pod Kozarom je zbog velikog oštećenja kuće uzrokovanog klizištem preselila u štalu.

Već godinu dana on sa suprugom Mirjanom i četvoro male dece deli prostorije i ležaj sa stokom.

Osim kuće, klizište je pokrenulo i obližnje njive te preseklo put. Od tada je pristup kući ove višečlane i siromašne porodice moguć samo peške preko šuma i potoka.

- Svi smo u velikom strahu jer svake noći osluškujemo kako zemlja puca, otvaraju se pukotine na sve strane, a celi plato sa kućom i drugim objektima se pomera i klizi prema potoku – priča Milovan.

Popucala kuća porodice Jokić
Foto: EuroBlic / RAS SrbijaPopucala kuća porodice Jokić

Njegova  supruga Mirjana, držeći u naručju dvogodišnju kćerku Nevenku, odavno je u panici zbog oštećenja kuće i pomoćnih objekata.

- Naši problemi nastali su posle dugotrajne kiše i velikih poplava pre dve godine. Međutim, od prošlog leta brda ispod i iznad kuće ubrzano su počela da se pomeraju. U prostorije ulazimo uz veliki rizik, deci ne damo unutra nego najveći deo dana boravimo vani, pod kruškom – uplašeno priča Mirjana.

Njena najstarija kćerka Biljana je deveti, sin Borislav sedmi, a Milanka četvrti razred osnovne škole u Turjaku. Svi priželjkuju da što pre isele sa klizišta, dobiju bolju i bezbediju kuću. Zato su u turjačkoj školi pokrenuli akciju za Jokiće zatraživši pomoć od mnogih ovdašnjih organizacija, kolektiva i pojedinaca.

- Naš cilj je da obezbedimo kuću za Jokiće u istom selu. Tu ima mnogo napuštenih i devastiranih kuća koje nije teško popraviti. Prikupili smo nekoliko hiljada maraka, mnogi su nam obećali građevinski materijal i druge vidove pomoći – kaže Biljana Barać, direktorka škole u Turjaku koju pohađaju mali Jokići.

Celo imanje Milovana Jokića klizi u potok, a puta nema
Foto: EuroBlic / RAS SrbijaCelo imanje Milovana Jokića klizi u potok, a puta nema

Oni su, podseća naša sagovornica, vredni i uzrorni učenici. U akciju za Jokiće uključio se i sveštenik Dalibor Simunović, koji svojim terenskim vozilom često posećuje ovu porodicu. On kaže da su sa svih strana odsečeni od glavnog puta i da je klizište nemoguće sanirati.

- Kada god se javi neko od potencijalnih donatora, ljudi koji žele pomoći, ja ih ovde dovedem. Ostavljamo vozilo podaleko odavde a onda idemo peške uskim šumskim stazama i puteljcima. Tek kada vide celu situaciju, shvate težinu problema i našu odlučnost da spasemo ovu decu – ispričao nam je sveštenik Simunović.

Zarusen put do porodice
Foto: EuroBlic / RAS SrbijaZarusen put do porodice

Humanitarna akcija

Dijana Lučar, socijalna radnica u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić”, kaže da na ovom području imaju mnogo siromašnih porodica sa decom ali da je problem Jokića najveći.

Zato su otvorili tekući račun kod NLB Razvojne banke broj 56201003000001455 partija 16238503 u korist porodice Milovana i Mirjane Jokić iz Trnovca.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u