Društvo

TRAGEDIJA U BAČKOJ TOPOLI: Radnici umrli u jezivim mukama

Objavljeno: 26.10.2014 | 08:22Izvor: Kurir

Iso Ž. (30) i Predrag K. (29) u eksploziji kotla u Industriji mesa zadobili opekotine, od kojih su izdahnuli u novosadskoj bolnici

BAČKA TOPOLA - Predrag K. (29) iz Karađorđeva i Iso Ž. (30) iz Tomislavca kod Bačke Topole preminuli su od povreda zadobijenih u eksplozije kotla za kuvanje hrane u Industriji mesa „Topola“, koja se dogodila 16. oktobra!

Nakon nesreće mladići su s teškim opekotinama prevezeni u bolnicu u Novom Sadu, gde su, nažalost, posle nekoliko dana izdahnuli.

Kako nezvanično saznajemo, eksplozija se dogodila na kotlu dugačkom oko šest metara, koji služi za konzerviranje hrane. Komšija nastradalog Predraga, koji nije želeo da mu se objavljuje ime, ispričao je da je Predragov i Isin posao bio da kontrolišu pritisak u tom kotlu.

Potpuno ošureni

- U taj kazan se ubacuju konzerve koje se kuvaju na temperaturi od oko 120 stepeni i pod pritiskom od 2,5 bara. Tog 16. oktobra, oko deset sati ujutro, iz kotla je iznenada počela da šiklja para, a pritisak u kazanu je počeo velikom brzinom da raste. Predrag i Isa su pokušali da spolja ohlade kazan i da otvaraju ventile kako bi smanjili pritisak, ali tada je došlo do eksplozije, tačnije iz kotla je počela da šiklja para. Dvojica radnika bila su potpuno ošurena! Zadobili su opekotine trećeg stepena, ali su ipak nekako uspeli da istrče iz prostorije u kojoj je bio kazan i da pozovu pomoć. Predrag je bio toliko ošuren da su mu otpadali delovi kože! Kasnije smo od lekara saznali da je imao opekotine na 93 odsto tela, a od bolova se onesvestio pred bolnicom i više se nije budio. Stanje mu je bilo zaista teško i on je izdahnuo 22. oktobra - ispričao je komšija.

Naš sagovornik dodaje da je Iso imao opekotine na oko 60 odsto tela.

- Svi smo se nadali da će nekako uspeti da se izvuče, ali, nažalost, on je prekjuče izdahnuo. Predrag je živeo s roditeljima i mlađom sestrom, dok je Iso živeo s majkom i sestrom, otac mu je preminuo pre više od deset godina. I jedna i druga porodica su u šoku. Obojica su bili pošteni i dobri momci i niko od nas ne može da veruje da ih više nema - rekao je komšija i prijatelj nastradalih mladića.

Policija potvrdila

Da se eksplozija u pogonu Industrije mesa „Topola“ zaista dogodila, potvrđeno je za Kurir u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Policija je obavila uviđaj i izveštaj je predat Osnovnom javnom tužilaštvu, a o događaju je obaveštena i inspekcija rada - rekli su za Kurir u MUP Srbije.

Reporteri Kurira pokušali su juče da stupe u kontakt i s nadležnima u Industriji mesa „Topola“, ali nam je pripadnik obezbeđenja, koji se javio na telefon, rekao da nadležne zovemo u ponedeljak i da ne može da nas poveže ni sa kim ko bi mogao da nam da zvaničnu informaciju.

Nastradali na radnom mestu... Iso Ž. (levo) i Predrag K.
Nastradali na radnom mestu... Iso Ž. (levo) i Predrag K.

Sve uzalud
ŽALILI SE DA JE KOTAO NEISPRAVAN

Sagovornik Kurira kaže da mu se Predrag požalio da su pre izvesnog vremena dobili kotao koji je bio rashodovan.

- Ispričao mi je da se u poslednjih mesec dana nekoliko puta žalio objašnjavajući da kotao ne radi kako bi trebalo, ali da ga niko nije slušao. Nažalost, sad je odneo dva mlada života - ispričao je naš sagovornik.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u