Društvo

SVETLANI PEŠIĆ SU ZAMALO ODSEKLI NOGU ZBOG UJEDA OVE MUVE: Ima je po Srbiji, evo kako da je prepoznate

Objavljeno: 25.06.2016 | 19:46Izvor: Telegraf.rs

Buba je mala, slična mušici, a ubod kao od komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva. Pojavila 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba - "klintonka"

Mušice slične onim golubačkim počele su da se pojavljuju neposredno posle bombardovanja, otud i naziv “klintonke”. Iako deluju bezazleno, slučaj Svetlane Peštić pokazuje da mogu biti vrlo opasne.

 Oko zgloba imam pet-šest uboda i prvo sam pomislila da me je ujeo komarac, jer u početku na to liči. Međutim, uveče je toliko buknulo da sam morala da odem u dežurnu službu KBC “Bežanijska kosa”. List na nozi je otekao i postao ljubičast, koža tvrda i vruća i sve to je počelo da se širi i zahvata i butinu. Izgleda da su se upalile i limfne žlezde.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Svetlana Peštić kaže i da je pre petnaest dana ista buba ujela dok je bila na placu i da je i tada imala reakciju, ali mnogo blažu.

– Mislite, ujela vas buba, nema veze, ali dođete u situaciju da zbog toga završite kod lekara, sa ozbiljnim zdravstvenim problemom – navodi Svetlana za “Novosti”.

Ovo nije prvi put da “klintonke” kidišu na građane. Još onda je dermatolog dao savet kako da se sačuvate od ove pošasti.

Dermatolog dr Gorana Isailović objašnjava da se radi o nekoj vrsti mušica, sličnoj golubačkoj koja, međutim, ima drugačiji usni aparat.

- Zbog toga njen ujed pravi veću rupicu na koži, koja jako svrbi. Mesto uboda može dramatično da otekne, a zbog jakog svraba, češanjem se povećava šansa da se toksin prenese dublje pod kožu, zbog čega nastaje infekcija, pa čak i upala potkožnog tkiva. Prva pomoć u tim situacijama je krema za smanjivanje svraba, ali nakon toga odmah se treba obratiti lekaru – savetuje dr Isailović.

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine, objašnjava da svake nedelje u ordinaciju dođe po nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima.

– Teško je proceniti koji je insekt u pitanju. Za mnoge ne znamo ni kako se zovu, znamo samo da su im ujedi toliko snažni da prodiru u duboke slojeve kože i tkiva i uzrokuju jaka zapaljenja – kaže dr Dimitrijević i objašnjava da se poslednjih godina javljaju ljudi koji sumnjaju da ih je ujela mušica u narodu poznata kao klintonka.

– To su mušice koje su se nekada nalazile pored konjušnica, a sada su se razmnožile, pa ih ima svuda, posebno pored reka – kaže dr Dimitrijević. Ovaj insekt najčešće napada ruke i noge.

GOLUBAČKA mušica je vrsta insekta karakteristična za područje Srbije, a posebno za opštinu Golubac, po kojoj je i dobila ime. Reč je o relativno nepoznatoj vrsti, koja je u 19. i prvoj polovini 20. veka izazivala pomor stoke.

Gotovo je potpuno nestala posle izgradnje hidroelektrane “Đerdap”, da bi se ponovo pojavila 1999. godine i to neposredno nakon NATO bombardovanja Srbije, zbog čega su je u narodu nazvali buba – “klintonka”. Buba je mala, slična mušici, a ubod kao od komarca, jer ima drugačiji usni aparat nego muva.

(Telegraf.rs)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u