Društvo

Svaka treća Srpkinja rodila van braka!

Objavljeno: 22.12.2014 | 10:42Izvor: Telegraf.rs

Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj popularciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola

Podaci o bračnom statusu žena koji su objavljeni u knjizi Republičkog zavoda za statistiku “Žene i muškarci u Srbiji 2014. godine”, govore da je više od polovine njih, 53 odsto, u braku, ali da je u 2013. godini svaka treća žena rodila dete van braka. Zato ne iznenađuje podatak da gotovo 80 odsto samohranih roditelja čine žene.

Međutim, tu nije kraj “zanimljivim” statistikama kada je rodna neravnopravnost u pitanju, piše Politika.

Da li ste znali da čak 90 odsto članova Srpske akademije nauke i umetnosti čine muškarci, ili da na odeljenju društvenih i tehničkih nauka SANU nema nijedne žene? Premastatistikama veća je verovatnoća da budete predsednica Srbije, nego na čelu nacionalnog hrama nauke i umetnosti.

Za 128 godina postojanja SANU, nijedna žena nije bila na njegovom čelu.

Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj popularciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola. Naime, podaci o obrazovnom profilu naših sugrađana govore da skoro deset odsto žena i oko četiri odsto muškaraca koji žive u gradskim naseljima nema osnovnu školu ili ima nepotpuno osmogodišnje obrazovanje.

Pripadnice nežnijeg pola neuporedivo ređe se pojavljuju pred licem pravde.Statistika pravosuđa svedoči da je 2013. godine bilo 29.037 osuđenih muškaraca i 3.204 osuđenih žena. U istoj toj godini, pred sudiju za maloletnike izašlo je 2.520 dečaka i samo 128 devojčica, dok su prošle godine muškarci činili 95 odsto svih osuđenih za nasilje u porodici, a dečaci 95 odsto svih maloletnika kojima su izrečene kazne.

Na kraju krajeva, žene su te koje nose porodicu na svojim plećima. One svakodnevno odlučuju o stvarima koje čine porodičnu svakodnevnicu, a briga oko dece uglavnom je njihov roditeljski “zadatak” – majke su te koje decu vode u školu, na vanškolske aktivnosti i kod lekara, baš kao što vode računa o ishrani mališana, o domaćim zadacima i problemima koji deca imaju.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u