Društvo

SUROVE BORBE PASA U SRBIJI: Na ovom "biznisu" može da se zaradi i 100.000 evra!

Objavljeno: 29.01.2015 | 19:55Izvor: Telegraf.rs

Psi koji se uzgajaju za borbe najčešće žive u lošim uslovima, vlasnici ih izgladnjuju, a neretko i tuku kako bi kod njih izazvali ubilački instinkt. Zlostavljanjem se pas navikava da podnosi bol i patnju kako bi mogao duže da izdrži u ringu

Brutalne borbe pasa, koje su u Srbiji zakonom zabranjene i koje se tretiraju kao krivično delo, postaju sve učestalija pojava širom naše zemlje. Za ovo krivično delo predviđena kazna iznosi od tri meseca do tri godine zatvora, a tu su i brojčane novčane kazne.

Borbe pasa u Srbiji počele su da se organizuju još tokom devedesetih, kad su kriminalne radnje bile na vrhuncu, a ekonomska situacija izuzetno loša.

Psi koji se uzgajaju za borbe najčešće žive u lošim uslovima,vlasnici ih izgladnjuju, a neretko i tuku kako bi kod njih izazvali ubilački instinkt. Takođe, zlostavljanjem se pas navikava da podnosi bol i patnju kako bi mogao duže da izdrži u ringu.

Krvave borbe se po pravilu organizuju daleko od očiju javnosti, na napušenim teritorijama ili privatnim posedima.

Snimak koji je upravo postavljen na Jutjub poslednji je u nizu i svedoči o brutalnosti ovakvih borbi. Na snimku se vidi kako dva psa kidušu jedan na drugog, a na kraju ih vlasnici razvajaju.

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

Borbe pasa prati klađenje, a brojni upućeni tvrde da se na ovim borbama može zaraditi nekoliko desetina, stotina, pa i hiljada evra.

S obzirom na to da je ova ilegalna radnja postala unosan biznis, borbe pasa u Srbiji privlače i bogate strance. Prema nekim navodima, najviša suma koja je osvojena u borbi iznosi 100.000 evra.

Borbe se takođe klasifikuju – u zavisnosti od “kvaliteta” pasa i borbe zavisi i cena ulaznice na nju, aborbe sa iskusnijim psima često su organizovane samo za izabrane ljude s dubokim džepom.

Foto: Profimedia/AFP/Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti

Foto: Profimedia/AFP/Aleksandr Kondratuk/RIA Novosti

Za borbe pasa se biraju veći psi, najčešće pitbulovi, ali i rotvajleri, stafordi i bulterijeri.

Trajanje borbi varira, od nekoliko minuta do nekoliko sati, a završavaju se ili predajom ili smrću jednog psa.

Neki vlasnici ne prezaju da dopinguju svojog psa kako bi mu povećali šanse za pobedu. Ovo može lako da se otkrije ukoliko organizatori borbe odluče da testiraju pse.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Psi se nakon borbi oporavljaju i do pola godine, što zavisi od težine povreda.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u