Društvo

STROGO ČUVANA TAJNA: Zavirite u Titov bunker u koji je "slupano" 4 milijarde evra!

Objavljeno: 28.11.2014 | 22:42Izvor: Telegraf.rs

Bunker površine 6.500 kvadratnih metara čini preko 100 malih spavaćih soba, kancelarije, konferencijske sale opremljene jednostavnim nameštajem i obaveznim Titovim portretom

Veliki vođa Jugoslavije Josip Broz Tito je ranih 50-ih godina naredio da se sagradi tajni bunker koji će primiti vladajuću klasu u slučaju nuklearnog napada.

Bunker se nalazi na dubini od 270 metara u blizini bosanskog mesta Konjic. Projekat njegove izrade trajao je 26 godina i završen je 1979. godinu dana pre Titove smrti, prenosi Telegraf.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Izrada je koštala skoro 4 milijarde evra. Kako prenosi AP, bunker je opskrbljen zalihama namirnica koje bi omogućile da oko 350 ljudi živi i radi u njemu šest meseci bez izlaska na površinu.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Postojanje bunkera bila je strogo čuvana tajna u koju su bili upućene samo osobe iz Titovog najužeg kruga, četri generala i desetine vojnika koji su čuvali kompleks od njegove izgradnje do odvajanja Bosne od Jugoslavije 1992. kada ga je preuzela nova vojska.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Ulaz se nalazi iza neupadljivih vrata garaže zabačene kuće na udaljenom sporednom putu i ukopan je u planinu koja se nalazi iza kuće.

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

Bunker površine 6.500 kvadratnih metara čini preko 100 malih spavaćih soba, kancelarije, konferencijske sale opremljene jednostavnim nameštajem i obaveznim Titovim portretom.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Prostor je bio vruć krompir do 2011. godine kada je po prvi put ugostio Bijenale moderne umetnosti.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u