Društvo

Stiže novi zakon o VANREDNIM SITUACIJAMA U SRBIJI: Evo šta je sve predviđeno!

Objavljeno: 13.10.2015 | 18:10Izvor: Telegraf.rs

Do kraja godine biće usvojen nov Zakon o vanrednim situacijama koji će doneti bolju pripremljenost i zaštitu od prirodnih katastrofa

Čak 30 odsto teritorije Srbije u riziku je od klizišta, naša zemlja će se i u budućnosti suočavati sa poplavama, požarima, zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama, a da li smo spremni za to?

Kako bi se, za razliku od prehodnih godina, bolje suočila sa njima, do kraja ove godine biće usvojen nov  Zakon o vanrednim situacijama, koji će jasno definisati nadležnosti i uspostaviti sistem a sve sa ciljem da Srbija ublaži i bolje se u budućnosti suoči sa prirodnim katastrofama.

Nacrt tog dokumenta predviđa i osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, koja bi trebalo da nastane objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a.


Foto: Telegraf

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, istakao je na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, da Srbija još nije spremna ni bezbedna za njih, iako je spremnija i bezbednija u odnosu na maj 2014. godine kada su nas pogodile poplave.

– 2014. godina, kada nas je pogodila katastrofa najveća u poslednjih 120 godina, bila je jedna od najtežih u novijoj istoriji. Poplave su ugrozile živote, zdravlje i imovinu više od 1.6 miliona ljudi, odnosno 22 odsto stanovništva u 119 opština. Od tada do danas, Srbija je mnogo novca uložila u obnovu i pomoć građanima, ali i prevenciju. Nakon te katastrofe, ukazala se i potreba za uspostavljanje sistema, pa se između ostalog,  pristupilo i izdradi zakona. On predviđa sistemsko rešenje kako u preventivi, proceni i smanjenju rizika, tako i u obnovi i pružanju pomoći nakon nepogoda – istakao je Blagojević.

 

On je napomenuo da Zakon neće sprečiti nepogode ali da je ovaj dokument temelj u postavljanju novog sistema koji bi trebalo da doprinese boljoj organizaciji i pristup elementarnim nepogodama:

– Direkcija bi trebalo da počne sa radom 1. januara 2016. godine, a imaće tri funkcije -upravljanje rizicima, reagovanje na vanredne sitaucije i funkciju obnove.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

DOKLE VIŠE? Evo gde u Srbiji KIŠA NE PRESTAJE, i gde su aktivirana OPASNA klizišta!

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, kao neko ko je 11 godina na čelu tog sektora, istakao je da je iza nas mnogo izgubljenih godina kada se govori o prevenciji.

- Možda je i trebalo da se dogodi nešto ovako da bismo se trgli i reagovali. Odgovor države mora da bude sadržajniji, a finansiranje kontinuirano. Godine pred nama neće biti lake, apsolutno sam siguran da će biti poplava, požara… Zato mi se čini da je ovo trenutak kada Srbija pokazuje zrelost da podrži ovakve projekte – rekao je Marić i podsetio da opasnost od elementarnih nepogoda uvek postoji i da je naša zemlja izložena mnogim rizicama.

Dvostruko više vremenskih katastrofa kroz 20 godina

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Printskrin: Youtube/RTRS vijesti

Novi zakon jasno će definisati zadatke, uloge i odgovornost svih relevantnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou. On predviđa uvođenje novih instituta, odnosno Srbija će zahvaljajući njemu imati planove za smanjenje rizike koje će nadležni morati da sprovode, a između ostalog, imaćemo i registar rizika koji će predstavljati geografsko-informaciona bazu.

U poslednjih deset godina Srbiju su pogodile četiri elementarne nepogode. Dve su prouzrokovane poplavama a dve su bile posledice zemljotresa.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Prošlogodišnje poplave mnogi su pokušali  da iskoriste, zbog čega su protiv 886 osoba podnete krivične prijave jer su uzeli pomoć da bi obnovili kuće a na to nisu imali prava.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u