Društvo

SRBIJO, STIDI SE! U ovoj kući, na VOJNIČKOM KREVETU umro je OMILJENI srpski kralj! Evo kako danas izgleda!

Objavljeno: 05.05.2015 | 17:35Izvor: Telegraf.rs

Kuća u kojoj je umro srpski kralj Petar I danas se nalazi u veoma lošem stanju i pod hitno je potrebna njena obnova da bi, kao što to i zaslužuje postala ponos Beograda i Srbije

Kralj Petar I Karađorđević bio je skroman čovek, zbog čega su ga Srbi obožavali i zvali “Čika Pera“, a koliko nije mario za luksuzom koja se vezuje za sve kraljevske porodice u svetu dokazuje i činjenica da je umro na starom vojničkom krevetu. Telegraf.rs vam donosi priču o kući u kojoj je preminuo SRPSKI KRALJ OSLOBODILAC!

Na Senjaku u Ulici Vase Pelagića nalazi se kuća u kojoj je na starom gvozdenom, vojničkom krevetu u skladu sa tradicijom Karađorđevića preminuo kralj Petar I Karađorđević. U ovu kuću se srpski kralj se uselio 1919. godine, a ona je bila ranije kuća čuvenog trgovca. Prava kuća u vinogradima, mirnom delu Beograda.

EVO ZAŠTO SRBI VOLE KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA: Živeo je za Srbiju, a umro je na gvozdenom vojničkom krevetu!

Ipak, kako se Telegraf.rs uverio na licu mesta i ova kuća osetila je sva dešavanja kroz koja je proteklih decenija prošla Srbija.Umesto da bude stub kulture i ponos Srba ona je oronula, zapuštena i zarasla u korov.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Prilaz kuće je polupan, kao i pločnik ispred njega, ograda je zarđala, kao i kvake na njoj i u dosta je lošem stanju, a trava odavno nije košena oko same zgrade.

Evo šta je kralj Petar poručio vojnicima pred Kolubarsku bitku!

Jedina svetla tačka ove kuće je njena unutrašnjost, gde se mogu videti razne kulturne aktivnosti, kao i postavke u muzeju ili poslušati neki dobar koncert, sve ostalo je za zaborav!

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Petar I Karađorđević je rođen 11. jula 1844. godine kao peto dete Karađorđevog sina kneza Aleksandra Karađorđevića i kneginje Perside rođene Nenadović, a samim tim što su mu je venama tekla krv Karađorđe Petrovića i Jakova Nenadovića bio je još omiljeniji kod Srba.

SRPSKI KRALJ BIO JE SPECIJALAC LEGIJE STRANACA: Ratovao je i UBIJAO za Francusku, Srbi su ga zbog toga OBOŽAVALI!

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Kralj Petar, umro je, kako se često ističe, na gvozdenom vojničkom krevetu, a sahranjen je u njegovoj zadužbini, crkvi mauzoleju, na Oplencu, čijoj je izgradnji posvetio poslednje godine života.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u