Društvo

SRBIJO, GLEDAJ I PLAČI: Oni su umrli zbog greške lekara, a kazne koje su dobili doktori ĆE VAS RAZBESNETI

Objavljeno: 11.10.2016 | 15:39Izvor: Telegraf.rs

Budući da greške lekara pacijente neretko koštaju života, podsećamo vas na najupečatljivije slučajeve, za koje su roditelji i porodice otvoreno krivili lekare, a sve se završilo "češljanjem" , materijalnom odštetom, rigoroznim kontrolama u zdravstvenim ustanovama, ali retko ko je dobio visoku zatvorsku kaznu

Slučaj osmogodišnjeg Radenka Nikodinovića, koji je preminuo nakon naizgled običnog preloma ruke, potresao je celu Srbiju. Tužilaštvo u Loznici je pokrenulo istragu povodom ovog slučaja, loznička bolnica unutrašnju kontrolu, a roditelji nesrećnog dečaka danas treba da identifikuju telo sina.

Uprkos tragediji koja ih je zadesila, žele da krivci odgovaraju, da se o smrti njihovog sina ne ćuti. Dan posle smrti malog Radenka, otac dečaka je za Telegraf rekao da ne želi novac i da mu novac dete neće vratiti. Njegov cilj je da se skrene pažnja javnosti na katastrofalne greške lekara, da se njegova sudbina ne bi i drugima dogodila.

Budući da greške lekara pacijente neretko koštaju života, podsećamo vas na najupečatljivije slučajeve, za koje su roditelji otvoreno krivili lekare, a sve se završilo “češljanjem” i rigoroznim kontrolama u zdravstvenim ustanovama. Neki su dobili milionske materijalne odštete, ali gotovo nijedan slučaj nije završio iza rešetaka.

2012. godine –  Osamnaestomesečna devojčica Sara Marković preminula je na Dečjem odeljenju vranjske bolnice. Roditelji Marjan i Dušica su tada tvrdili da je izabrani lekar mesec dana lečio dete od prehlade i da nije dijagnostikovao upalu pluća, od čega je nesrećno dete preminulo. Oni su tada najavljivali tužbe, a lekari su se branili od oštrih optužbi roditelja, rekavši da su dete lečili kako treba. Slučaj je predat osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, ali do danas bez pomaka u istrazi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Marka

Foto-ilustracija: Profimedia/Marka

2011. godine – Četvorogodišnja Dijana Marinković iz sela Ćukovac preminula je na Dečjem odeljenju vranjske bolnice. Dan pre smrti majka i baka dovele su je kod lekara koji je konstatovao da ima upalu grla i prepisao joj injekcije. Uveče je dobila visoku temperaturu, roditelji su je sutradan vratili u bolnicu  jer se  njeno stanje pogoršalo i počela je da se guši. Silom su provalili u bolnicu. Lekari su pokušavali da pomognu detetu koje je, nažalost, preminulo. Na obdukciji je utvrđeno da je umrlo zbog gušenja, koje je bilo posledica jake upale grla. Godinu dana kasnije je podignuta optužnica protiv dvojice lekara zbog nesavesnog lečenja, a slučaj još nije zaključen.

2008. godine  - Ljubici Mitrović puklo je slepo crevo, u leskovačku bolnicu primljena je sa povišenim pritiskom i dijabetesom. Umrla je zbog sepse, i zakasnele operacije. Za ceo slučaj optuženi su hirurg i osmoro internista.

Foto-Ilustracija: Profimedia

Foto-Ilustracija: Profimedia

Njen suprug, advokat Jovan Mitrović dobio je višegodišnji sudski spor protiv leskovačke Opšte bolnice, koju je tužio, uveren da je njegova supruga Ljubica umrla zbog propusta lekara.

Prema presudi Apelacionog suda u Nišu koje je izrečena prošle godine,  bolnica će Jovanu i njegovoj deci, Dejanu i Marini, morati da isplati oko 1,35 miliona dinaraJovan je dobio 300.000, a njegova deca po 420.000 dinara na ime nematerijalne štete, a ostatak novca se odnosi na troškove sahrane, daće i podizanja spomenika.

2006. godine – Jelica Radović preminula je nakon operacije čukljeva 2006. godine. Svi lekari privatne klinike “Decedra” proglašeni su krivima za nesavesno lečenje Jelice Radović (19), koja je preminula nakon operacije čukljeva 2006. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Hirurg Slavko Tomić, anesteziolozi Miodrag Stojanović i Olivera Jeremić osuđeni su na godinu i tri meseca zatvora. Njima je izrečena i zabrana obavljanja lekarske delatnosti u trajanju od dve godine!!!

Zamenica direktora klinike Svetlana Sremčević osuđena je na uslovnu zatvorsku kaznu od godinu dana, sa rokom provere od četiri godine.

2002. godine – Ljiljana Arambašić (18) je preminula od sepse nastale usled neadekvatnog lečenja zapaljenja slepog creva. Roditelji devojke su deset godina čekali na izricanje presude optuženim lekarima, a suđenje je nekoliko puta odlagano. Godine 2012, lekari Gordana Miletić, Vera Milenković i Miloš Radović osuđeni su na po dve godine zatvora i zabrane rada. Veće sudije Dejana Garića oslobodilo je krivice lekare Snežanu Vukajlović, Aleksandra Jovanovića, Srboljuba Milićevića i Aleksandru Dimitrijević. Roditelji su tada izjavili da je pravda donekle zadovoljena, a na izricanju presude držali su sliku ćerke.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

1988. godine – trudnica Bogdanka Dukić (25) porodila se u Inđiji. Rodila je zdravog dečaka, ali nakon porođaja došlo je do komplikacija, posteljica nije mogla da se odvoji, i Bogdanka je preminula. Sedam dana nakon njene smrti babica Mira, koja ju je porađala, nije mogla da izdrži pritisak i izvršila je samoubistvo. Porodilište je ubrzo zatvoreno zbog tragedije. Takođe, njen sin za koga je žrtvovala život je umro u 17. godini.

Posle 22 godine od tragedije, okončan je sudski spor koji je Voja Dukić, Desankin suprug vodio protiv inđijskog Doma zdravlja zbog smrti supruge, porodilje Bogdanke. Sud je naložio da mu se po osnovu materijalne štete i duševnog bola isplati 2,8 miliona dinara.

Ovo su samo neki od slučajeva gde su za smrt pacijenata pokrenuti krivični postupci. Neki su završeni sa zabranom rada, milionskom materijalnom odštetom, ali retko ko zatvorskom kaznom. Takođe, slučajevi su na sudu rešavani posle mnogo godina i dugotrajne borbe porodice sa lekarima.

Napominjemo, ovo su samo neki od zapamćenih slučajeva, u Srbiji ih ima mnogo više, mnogi nikada nisu ni obelodanjeni.

(Telegraf.rs)

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u