Društvo

SRBIJI PRETE DAVNO ZABORAVLJENE BOLESTI: Zbog ne vakcinisanja vraćaju nam se iskorenjena oboljenja!

Objavljeno: 22.01.2015 | 15:37Izvor: Kurir

Imunizacijom se spaslo više života nego bilo kojom drugom zdravstvenom medicinskom metodom. Zbog odbijanja vakcinacije svaka iskorenjena bolest se može vratiti

Sve veći otpori za vakcinaciju u ukupnoj populaciji povećavaju opasnost od pojave davno iskorenjenih i bolesti koje se pojavljuju još samo sporadično.

Tipičan primer je trenutna epidemija malih boginja, morbila, u Beogradu i Južnobanatskom okrugu za koju se pretpostavlja da se raširila iz Republike Srpske, gde deca nisu redovno vakcinisana tokom rata.

Uz to, činjenica da više od polovina romske dece ostaje nezaštićeno od zaraznih bolesti dodatno pogoršava ukupno zdravstveno stanje populacije.

 

 

 

"U situaciji kada sve više roditelja uglavnom prod utiskom (dez)informacija odbija da vakcinišu decu, potrebno je da struka reaguje. Ministarstvo zdravlje, Lekarska komora, Srpsko lekarsko društvo, medicinski radnici, medicinski fakulteti treba da jasno građanima ukažu na značaj važnosti vakcinacije", rekao je dr Dušan Milisavljević, član skupštinskog Odora za dravlja i porodicu.

"Imunizacijom se spaslo više života nego bilo kojom drugom zdravstvenom medicinskom metodom. Zbog odbijanja vakcinacije svaka iskorenjena bolest se može vratiti", upozorava dr Milisavljević.

Vakciniše se manje deco od nephodnih 95 odsto

Zbog smanjenja obihvata vakcinacijom smanjuje se i takozvani kolektivni bedem, odnosno otpornost populacije na zarazne bolesti.

"Dok je obuhvat u ukupnoj populaciji bio na željenom nivou, iznad 95 odsto, jer zbog bolesti svako 20. dete ne može da primi vakcinu, rizik od širenja ili gotovo iskorenjenih bolesti je bio niži. Situacija se, međutim, menja nagore i obuhvat vakcinacijom je već nekoliko godina ispod 95 odsto. To je rezultat neistina koje se šire", rekao je profesor doktor Zoran Radovanović.

 


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u