Društvo

SRBIJA U ŠOKU Devojčica (13) čeka da se porodi! Otac deteta ima 15 godina!

Objavljeno: 28.03.2017 | 09:38Izvor: Kurir

Primljena je u GAK „Narodni front“ i nalazi se u 38. nedelji. Ona i beba su dobro, ali buduća mama je preplašena. Otac deteta ima 15 godina

Devojčica stara tek 13 godina primljena je u subotu uveče u GAK „Narodni front“, gde će za dve nedelje postati majka, iako je još uvek i sama dete!

Ovaj skandalozan slučaj maloletničke trudnoće uznemirio je zaposlene u „Frontu“, koji kažu da je tužno videti dete u takvoj situaciji.
- Primljena je u subotu. Došla je u pratnji roditelja. U 38. je nedelji trudnoće i za dve sedmice bi trebalo da se porodi. Zasad je sve u redu, jedino što je devojčica uplašena! Ona je još uvek dete! Njeni drugari idu u sedmi razred i igraju se, a ona treba da postane majka. Otac deteta ima 15 godina - kaže naš izvor iz „Fronta“.

Inače, prema zvaničnoj statistici, tokom 2015. godine 2.293 maloletne devojčice su rodile, a njih 25 je bilo mlađe od 15 godina! Istovremeno, 631 je odlučila da bebu ne zadrži i izvršila je abortus, dok su dve bile mlađe od 15 godina.

Direktorka GAK „Narodni front“ dr Snežana Rakić podseća da je taj broj sigurno veći, jer zvanična statistika ne pokriva privatne klinike, u kojima se takođe vrši prekid trudnoće i koje su upravo zbog toga i „popularne“.

Na svake dve godine

- Ono što se može videti u praksi je da broj takvih trudnoća raste. Ipak, među njima je najviše onih koje ostanu u drugom stanju u kasnijim tinejdžerskim godinama, odnosno u 17. i 18. godini - navodi dr Rakić.

Što se tiče trudnoća devojčica od 12, 13, 14 i 15 godina, ona kaže da se u „Frontu“ jedan takav slučaj dogodi svake dve godine, odnosno na svakih 14.000 porođaja.

Visokorizične trudnoće

- Ovakve trudnoće nose i mnogo veće rizike za majku i bebu, jer mladi organizam nije u potpunosti prilagođen trudnoći. Međutim, maloletna lica ne mogu ništa da odluče bez saglasnosti roditelja, a često kriju trudnoću ili zbog neiskustva kasno i saznaju da su u drugom stanju, pa abortus nije opcija - ističe dr Rakić.

Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade, kaže da nezvanični podaci pokazuju da u Srbiji ima i do 16.000 maloletničkih trudnoća godišnje:
- U 90 odsto slučajeva te trudnoće su neželjene, što dalje utiče na zdravlje tih devojčica. One jednostavno u tom uzrastu nisu ni psihički ni fizički zrele da postanu majke. I dečake i devojčice moramo da naučimo odgovornom seksualnom ponašanju. Nema tu mesta stidu, sramoti ili bilo čemu drugom, jer ovde je u pitanju zdravlje naših najmlađih.

Ratko Božović
DECA UČE IZ RIJALITIJA

Kulturolog Ratko Božović kaže da je, usled siromaštva, krize u društvu i tranzicije, porodica nastradala i da su maloletničke trudnoće posledice haosa koji vlada u zemlji.
- Kriza je raznela harmoniju u porodici. Jaz između roditelja i dece je velik. Dok roditelji jure da zarade novac, deca su prepuštena rijalitijima u kojima se favorizuju nasilje i seksualni sadržaj.

Slavica Ðukić Dejanović
DECA SVE RANIJE STUPAJU U ODNOSE

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju, kaže da je paradoks u tome što mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose, a sve kasnije se odlučuju za rađanje dece:
- Činjenica je da mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose i stoga smo imali razgovore i s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem da se što ranije krene sa seksualnim obrazovanjem u školama. Neki vid edukacije o porodici trebalo bi da postoji još u predškolskom, a onda kasnije, kroz obrazovanje, trebalo bi detaljnije edukovati decu o reprodukciji i zaštiti.

HRONOLOGIJA

Novembar 2016 - Trinaestogodišnja devojčica prekinula trudnoću u GAK „Narodni front“

Maj 2014 - Porodila se učenica (13) u Zaječaru. Krila trudnoću, ali otkrili je nastavnici

Novembar 2012 - Majka zatražila pomoć društva jer je njena ćerka od 13 godina ostala u drugom stanju nakon što ju je silovao komšija

Avgust 2008 - Devojčica u 15. godini rodila devojčicu. S roditeljima, koji su se „razočarali“, ne govori od tada

Zastrašujuće
NAJMLAĐA MAMA U SRBIJI OD 12 GODINA

Najmlađa mama u Srbiji je 12-godišnja devojčica koja je 2008. rodila bebu u Smederevu. Iste godine u Sremskoj Mitrovici čak 11 devojčica između 14. i 17. godine postale su majke.

Lina Marsela Medina de Hurado (5), Peru
- Zvanično se vodi kao najmlađa majka na svetu. Ona se porodila 1939. sa, navodno, pet godina. Roditelji su je doveli kod lekara jer su sumnjali da ima tumor. Dete nikada nije otkrilo identitet počinioca.

Jelisaveta Grišenko (6), bivši Sovjetski Savez
- Navedeno je da ju je silovao deda. Jeziva je činjenica da je bio predložen carski rez, ali roditelji se nisu složili s tim. Novorođena beba, teška tri kilograma i duga 52 centimetra, umrla je

Vanvisa Janmuk (9), Tajland
- Devojčica se udala sa osam godina, a sa devet je rodila dete. Zastrašuje i to da je otac deteta imao 27 godina

Elena Kiritesku (10), Španija
- Rodila je zdravu bebu, tešku 2,9 kilograma. Nazvala ju je Nikoleta. Otac deteta je imao 13 godina.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u