Društvo

Srbi lažu da su Romi da bi upisali fakultet!

Objavljeno: 25.07.2014 | 14:10Izvor: Telegraf.rs

U Ministarstvu prosvete i na univerzitetima priznaju da nemaju naćina da spreče ovu "legalnu prevaru" jer proveravaju samo da li su kandidati zaista položili prijemni ispit

Sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz Srbije izjašnjava se kao Romi da bi lakše upisali fakultete o trošku budžeta i iskoristili druge privilegije koje im taj status pruža. S druge strane u Ministarstvu prosvete i na univerzitetima priznaju da nemaju naćina da spreče ovu “legalnu prevaru”.

Prema rečima predsednika Nacionalnog saveta Roma Vitomira Mihajlovića, evidentno je da su pojedini brucoši naprasno postali Romi, što se vidi po adresama na kojima su prijavljeni.

Romi, na primer, nikad nisu živeli u reprezentativnim delovima Beograda, poput Knez Mihailove ulice, ali sudeći prema prijavama, i odatle imamo studente koji se izjašnjavaju da su romske nacionalnosti – kaže Mihajlović za “Informer”.

Pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar, međutim, priznaje da Ministarstvo prosvete ne može ni na koji način osujetiti nekog da po povlašćenim uslovima upiše fakultet iako je jasno da nije reč o Romu.

- Mada se radi o zloupotrebi, Ministarstvo prosvete nema mehanizam da ih spreči. Ministarstvo dobija spisak tih studenata iz Kancelarije za ljudska i manjinska prava i proverava se samo da li su kandidati zaista položili prijemni ispit, što je uslov za upis na fakultet – objašnjava Stupar za “Informer”.

Predsednik Udruženja “Romska prava” Severdžan Alijević ističe da veliki broj romske dece koja pokazuju afinitete ka daljem školovanju ispašta zbog onih koji koriste rupu u zakonu.

Trebalo bi da uvedemo pravilo da onog momenta kada se čovek izjasni da je romske nacionalnosti, on više nema pravo da to menja. Mislim da bi takav akt sprečio zloupotrebe – kaže Alijević.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u