Društvo

Srbi izumiru kao nacija!

Objavljeno: 24.11.2014 | 09:24Izvor: Telegraf.rs

Statistički podaci iz popisa stanovništva pokazuju da je situacija iz godine u godinu sve ozbiljnija i da se beleži veliko smanjenje broja stanovnika na teritoriji Srbije

Godinama unazad u Srbiji se beleži smanjenje broja stanovnika i sve je više izražena bela kuga. Statistički podaci govore da nam preti izumiranje ukoliko se stopa nataliteta ne poveća!

Dodatni problem predstvalja i odliv ljudi iz sela u gradove,  pa tako mnoga manja sela polako nestaju.

Poredeći podatke sa popisa stanovništva primećujemo značajna  smanjena broja stanovnika u većini naseljenih mesta na teritoriji Srbije.

S druge strane, opštine  u kojima je situacija najalarmantnija i gde je zabeležen najveći pad u broju stanovnika su, prema Republičkom zavodu za statistiku, Crna Trava, Gadžin Han i  Babušnica.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kažu da je jedan od ključnih faktora za ovakvu sliku odlaganje rađanja u optimalnoj dobi života. Takođe, oni navode da se  nizak natalitet može objasniti i povaćanim investiranjem u profesionalni razvoj i muškaraca i žena, kao i raširenom željom za uživanjem u životu i da to sve doprinosi smanjenju želje za potomstvom kod mladih.

Saznali smo i da je Vlada Republike Srbije na predlog ovog Ministarstva 2008. godine donela  Strategiju podsticanja rađanja , koja u sebe uključuje 8  strateških pravaca delovanja, sa oko 70 konkretnih mera.

Međutim, zbog dolazeće svetske  finansijske krize ovaj strateški dokument nije mogao da se sprovede u punom obimu i važno je izvršiti njegovu reviziju- završavaju oni.

Mi čekamo reviziju, a mladi, verovatno,  neka bolja vremena za stvaranje porodice.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u