Društvo

SLAVOLJUBE, DŽABA TI POŠTENJE: Crnčio 33 godine, a otkaz dobio zbog para rukavica sa buvljaka?

Objavljeno: 08.01.2016 | 15:40Izvor: Kurir

KRAGUJEVAC - Slavoljub Žarković iz Kragujevca ima 64 godine. Posao je izgubio u decembru 2004. godine zbog dve gumene rukavice koje je, kaže, kupio na buvljaku. Vrede - 35 dinara!

Ovaj metalac, mašinbravar i „univerzalni radnik“ u „Zastavi“ je radio od maja 1972. godine, u lakirnici. Posle slučaja s rukavicama ostao je i bez posla i bez ikakvih prihoda.

- Radio pošteno celog života. Rukavice sam kupio, uneo u fabriku, a kada sam izlazio, na kapiji su me zaustavili. Našli su dve rukavice za pojasom. Dobio sam prijavu da iznosim državnu imovinu iako takve nikad nisam zadužio u fabrici - priča svoju sudbinu Žarković.

Uzalud je bilo i što je 380 radnika potpisalo peticiju da ne dobije otkaz.

- Na sudu me niko nije slušao, rekli su mi da je isto da li je neko osumnjičen za iglu ili za avion. A ja sam izgubio posao zbog 35 dinara. Mojih. A direktori, koji su krali milione, nisu. U februaru 2005. su me poslali kući. Niko mi nije pomogao. Ostao sam sam - kaže Slavoljub.

Za 33 godine radnog staža nikada nije imao nikakvu mrlju na radu. Živi u naselju Trmbas. Poslednjih godina je oboleo. Popustilo mu je srce, ima povišen pritisak. Radi u šumi na seči drva da bi se prehranio. Na papiru koji je dostavio sudu stoji da je zadužio cipele, radno odelo, ali ne i gumene rukavice.

- Da sam hteo da kradem, ne bih svoje rukavice stavio za pojas i izlazio sa njima. Takvih rukavica je bilo svuda, vukle su se po podu. Po lakirnici su se nalazile gde stignete. Bacale su se, gazile. A ja sam za svoje stradao. Imao sam i svedoke, koji su potvrdili da sam te dve rukavice ja kupio. Ništa nije pomoglo - razočaran je Slavoljub.

Više ne računa na to da će neko da ga zaposli. Narušeno mu je zdravlje. Stigle su ga godine. Ali, ne odustaje od toga da se sazna istina.

(Blic/Nebojša Radišić)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u