Društvo

SKANDAL U NOVOM PAZARU Menjaju naziv škole Sveti Sava u Halifa bin Zajed el Nahjan!

Objavljeno: 01.07.2016 | 17:15Izvor: Kurir

Osnovna škola „Rastko Nemanjić Sava“, koja je ime dobila po prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, uskoro će se zvati OŠ „Halifa bin Zajed el Nahjan“, po predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE)!

Ovu skandaloznu odluku jednoglasno je u ponedeljak izglasalo 47 odbornika Skupštine Novog Pazara u znak zahvalnosti Emiratima zbog donacije od više od sedam miliona evra, od koje su izgrađeni škola, obdanište i dijagnostički centar u tom mestu.

Odbornici su istovremeno - ne bi li umanjili revolt javnosti zbog promene naziva škole - doneli odluku da se OŠ „Aleksandar Stojanović Leso“ u selu Deževa preimenuje u „Rastko Nemanjić“. Ova odluka šokirala je predstavnike SPC, istoričare, akademike i stručnu javnost, koji smatraju da se ne mogu za šaku dolara menjati nazivi prosvetnih i kulturnih institucija.

Prekrajanje prošlosti

- Niko na ovom svetu ne može se uporediti sa Svetim Savom i ništa što neko uradi ne može biti ni blizu onome što je za srpski narod uradio Sveti Sava. Njegov značaj se ne može meriti ni sa kakvim donacijama! - isključiv je u izjavi za Kurir vladika banatski Nikanor, koji kaže da bi mišljenje o ovom pitanju trebalo zatražiti od Sinoda SPC, kao i Ministarstva prosvete.

Etnolog Bojan Jovanović ističe da Srbija ne sme dozvoliti da se na takav način menja prošlost.

On podseća i da je naziv škole toliko u suprotnosti s duhom našeg jezika i da će učenicima i nastavnicima zadati ozbiljnu glavobolju dok ga ne zapamte.
- Ova inicijativa nema utemeljenje u stvarnosti. To je prekrajanje prošlosti - zaključuje Jovanović.

Niko se nije bunio

S druge strane, Besim Adilović, direktor dosadašnje OŠ „Rastko Nemanjić Sava“, ne vidi nikakav problem u promeni naziva škole.
- O tome smo se dogovorili u znak prijateljstva i saradnje dve zemlje. Članovi saveta roditelja i školskog veća su i Srbi i Bošnjaci i niko nije bio protiv. Mnogo nam je bitnije što je ova škola sada savremena - rekao je Adilović.

Kako je Kurir pisao, predlog da se škola nazove po predsedniku Emirata prvi je, u decembru 2015. na svečanosti povodom otvaranja škole, izneo ambasador UAE u Srbiji Džuma Rašid el Daheri, a proslavi je prisustvovao i kompletan državni vrh Srbije.

Novi naziv i za obdanište i bolnicu
DECA ĆE SE IGRATI U ABU DABIJU

Kako smo pisali, pored škole u Novom Pazaru, i vrtić i dijagnostički centar Opšte bolnice dobiće arapske nazive.

Naime, novoizgrađeno obdanište zvaće se „Abu Dabi“, a dijagnostički centar - „Zajed bin Sultan el Nahjan“, po osnivaču Ujedinjenih Arapskih Emirata.
- Obdanište će s ponosom nositi to ime. Dečici će naziv biti zanimljiv, a mi tako zahvaljujemo donatorima - rekla je zamenica direktora obdaništa Emina Begoli Đekić.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u