Društvo

SKANDAL U KIKINDI: Teraju decu da rade za dva kubika drva!

Objavljeno: 26.10.2014 | 08:25Izvor: Kurir

Ukoliko nosilac jednokratne pomoći nije u mogućnosti da se odazove pozivu, izgubiće na dve godine pravo na sredstva koja se dodeljuju ugroženima

Žestok revolt u javnosti izazvao je nedavni poziv lokalne samouprave u Kikindi da se akcijama društveno korisnog rada obavezno odazovu lica koja su dobila sredstva iz opštinskog Fonda solidarnosti.

U protivnom će na dve godine izgubiti pravo na jednokratnu pomoć za lečenje ili kupovinu lekova od 3.000 do 20.000 dinara, odnosno dva kubika drva za ogrev. Navedeno je da nosioca pomoći, ukoliko nije u mogućnosti da se priključi, može da zameni neko od članova porodice, a u tom dopisu insistira se da budu uključena i deca s navršenih 15 godina.

Treba da se oduže

Ovaj skandalozni zahtev potpisala je potpredsednica Fonda solidarnosti Aleksandra Majkić uz opasku da je obavezno poneti nešto od ručnog alata poput motike, grabulja, vila i lopata.

- To za decu je greška. Misli se na radno sposobne osobe od 18 godina, nikako mlađe - kazala nam je Majkićeva kad smo je pozvali.


Ona je potom pojasnila zbog čega imaju ovako striktne zahteve.

- Mislimo da bi sugrađani koji dobijaju bespovratnu pomoć trebalo da se oduže svojoj društvenoj zajednici. Pošto jednokratnu pomoć, kao što je ogrev, ne koristi pojedinac, nego cela porodica, to znači da neko od članova mora da se pojavi. Ukoliko niko nije sposoban da radi, javiće se nadležnoj opštinskoj službi i neće zbog toga imati nikakve posledice - tvrdi potpredsednica tog fonda i dodaje da je odluka da se pridruže grupi opština u Srbiji u kojima se realizuje društveno koristan rad dala dobre rezultate:
- Uz čistiju životnu sredinu ostvarićemo budžetsku uštedu koja će do kraja godine dosegnuti blizu 10 miliona dinara. To je zato što na poslovima uređenja pojedinih kvartova nismo angažovali plaćene izvođače radova.

Zloupotrebe

Majkićeva kaže da se dešavalo da pojedinci dobijeno ogrevno drvo preprodaju:
- To više neće biti moguće. Na osnovu jasno uspostavljenih kriterijuma, 500 najugroženijih porodica sredinom novembra dobiće po dva kubika ogrevnog drveta. Konkurs je otvoren, a već je primljeno 700 zahteva.

 

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike
TO JE IZRABLJIVANJE!

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, rekli su nam da su Zakon o socijalnoj zaštiti i Uredba o radnoj aktivaciji korisnika socijalne zaštite, koja je prošle nedelje usvojena na sednici Vlade Srbije, doneti kako bi se pomoglo tim ljudima, a ne da bi se izrabljivali.

- Ovu samovolju i sopstvena tumačenja lokalne samouprave ne bismo da komentarišemo. To je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Van svakog razuma je da se ljudi ucenjuju, da im se nakon date pomoći određuju nova pravila i da se ona odnose na sve članove porodice, a ne, kako bi trebalo, samo na nosioca prava na pomoć - rekli su nam iz ministarstva i naglasili da je potpredsednica Fonda morala da nabavi alat i bezbedne uslove rada.

Kori Udovički
TO NIJE MOJA NADLEŽNOST

Ministarka Kori Udovički naglašava da nema veze sa ovim slučajem.

- Ne može to da bude u nadležnosti mog ministarstva. Nijednim našim zakonom nisu regulisani poslovi u oblasti socijalne politike - rekla je za Kurir Udovički.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u