Društvo

SEKIRE SMRTI MEĐU SRBIMA: Za 4 dana 3 ista ubistva, kakvo je ovo ludilo?

Objavljeno: 28.10.2016 | 20:43Izvor: Telegraf.rs

- Ubistvo sekirom je nešto najmonstruznije kao izraz, a kamoli kao čin. Sekira je, naime, za cepanicu. Znači da je čovek shvaćen kao predmet kao stvar, a šta može biti gore nego kada vas neko shvati kao cepanicu i iscepa?! - pita Ratko Božović, profesor sociologije

Za četiri dana u Srbiji su se dogodila tri porodična ubistva a ubice su u svojim monstruoznim činovima kao oružje koristile sekiru. Prvo je u utorak u Beloj Crkvi Dragan Š. (39) ubio svoju majku Vesnu (61), zatim je tog istog dana uveče u Kraljevu ćerka ubila oca, majku i brata, a danas je u beogradskom naselju Voždovac brat ubio sestru.  

U međuvremenu, bilo je i nekoliko nasrtaja sekirom, takođe u porodici, ali na sreću, oni nisu imali tragične posledice.

Šta se to dešava u Srbiji, i zašto se porodični “problemi” u poslednjih nekoliko dana masovno “rešavaju” sekirom, pitali smo profesora sociologije Ratka Božovića.

Na samom početku razgovora, on objašnjava da u našoj zemlji vlada sistemska trauma nasilja i patologija, u kojoj je ekstremizam dostigao vrhunac. Ocenjuje da je ubistvo sekirom nešto najmonstruoznije, i da su ovakva ubistva dobila zabrinjavajući ritam.

– To više nije pojedinačan slučaj, nešto što se dešava samo u jednoj porodici već je dobilo zabrinjavajući ritam. Gledajući sve što se dešava, imam pravo da pomislim da je više ludaka nehospitalizovanih nego hospitalizovanih ludaka – kaže Božović.

On primećuje da u našim porodicama više nema harmonije, i da se tragovi sreće u njoj pojavljuju samo u degenerativnom obliku:

– Ljudi smo koje je potopio talas krize i tranzicije, i koji se sve više udaljavaju jedni od drugih. Radi se ekstremizmu koji je dostigao svoj vrhunac.

Pošto poslednjih dana “radi” sekira, Božović smatra da napredujemo unazad, odnosno da sepo drastičnosti izvršavanja zločina vraćamo u drevno doba kada nije bilo ni puške ni vatrenog oružja. To je bila, upravo, sekira.

Printskrin: Youtube/Televizija Šabac

Printskrin: Youtube/Televizija Šabac

– Čovek koji sekirom nekog povredi, ne može biti normalan. Radi se o ljudima koji moraju da budu hospitalizovani a sve više je takvih. Ubistvo sekirom je nešto najmonstruznije kao izraz, a kamoli kao čin. Sekira je, naime, za cepanicu. Znači da je čovek shvaćen kao predmet kao stvar, a šta može biti gore nego kada vas neko shvati kao cepanicu i iscepa?! – pita Božović i ističe da nasilje kod nas dobija krajnje zabrinjavajuću formu, zbog koje moramo da reagujemo ako ima leka.

 

 

(Lj. Račič)


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u