Društvo

SAMO U SRBIJI: Kupili stan, a onda ih izbacili na ulicu, jer su došli pravi vlasnici!

Objavljeno: 28.12.2014 | 20:42Izvor: Telegraf.rs

Čitateljka Mirjana Ristić iz Beograda obratila nam se sa neverovatnom životnom pričom punom nelogičnih birokratskih odnosa. Opština Novi Beograd napravila je niz velikih propusta, pa je time otvoreno egzistencijalno pitanje 4 beogradske porodice

Stambena kuća u ulici Zaharije Vujošević  ima 4 stana koja su nakon nacionalizacije bila u vlasništvu opštine Novi Beograd sve do 1995. godine kada su ih otkupile četiri porodice.

Jedan od četiri nova vlasnika je naša čitatljka Mirjana Ristić kojoj već neko vremepreti izbacivanje na ulicu zbog tužbe koju su podneli naslednici prvobitnih vlasnika.

Sukob interesa je nastao usled velikog propusta opštine Novi Beograd kada su pre pre skoro dvadeset godina Mirjanin otac i još tri porodice kupile stanove i na taj način ostvarile vlasničko pravo pomenutih nekretnina.

- Moj pokojni otac je kupio stan od bivšeg vlasnika. Sve je bilo normalno, a svi papiri overeni. Odjednom se pojavljuje tužba za sud imenovana na četiri porodice od kojih su dve do sada iseljene. Ispostavilo se da su se pojavili naslednici prvobitnih vlasnika - kaže očajna Mirjana Ristić.

Naša sagovornica objašnjava da je nakon tužbe pristiglo i rešenju o legalizacijikoje objašnjava  da je izvesnom Mihajloviću oduzeto pravo vlasništva na svim objektima izuzev zgrade od četiri stana koja nije obuhvaćena procesom nacionalizacije zato što je dodeljenja njegovoj supruzi zbog podele imovine po razvodu braka.

- Iako je njegova žena ostala vlasnik stana, opština je previdela tu činjenicu a zatim dalje prodala stanove. Žena koja se vodila kao vlasnik ove nekretnine je umrla, ali su se pojavili njeni pastorci koji sada traže svoje, što je potpuno legitimno - objašnjava Mirjana.

Dve porodice su do sada već iseljene a ostale komšije čekaju sudska rešenja.Ukoliko svi stanari budu iseljeni, ovim ljudima ostaje samo da sudski proces vode sa opštinom Novi Beograd koji može trajati duži niz godina.

- Nikakav problem ne bi bio da je sud rešavao slučaj redom a ne naopako. Sudi se prvo nama pa kad sa nama završe onda dolaze na red ostali, kao da smo mi ljudima ukrali njihovu imovinu - isiče Ristićeva.

Nelogičnosti u birokratiji predstavljaju ozbiljan problem jer je Mirjanasamohrana majka koja najviše strahuje za život svoje veoma bolesne ćerke koja je boluje od veoma retkog genetskog poremećaja.

- Moja Ana ima dvadesetčitiri godine, ona je višestruko ometena u razvoju, boluje od Prader-Vilijevog sindroma za koji nema leka.Najiskrenije se nadam da će živeti još koju godinu jer je njeno stanje sve teže.Sada je na aparatima za kiseonik jer salo guši srce i jako teško diše -objašnjava zabrinuta Mirjana.

Kako ni Apelaciopni ni Viši sud u Beogradui nisu odreagovali na molbe ovih ljudi, Mirjana se nada da je neće zadesiti ista sudbina kao njene komšije jer njena nisak plata nije dovoljna za troškove zakupa stana.

- Živim sa majkom koja ima 81 god i dve ćerke. Nije mi jasno gde ću ih smestiti dok ne isteramo pravdu. Mi u podstanare ne možemo jer nemam od čega da plaćam kiriju. Ostaje mi jedino ulica ali tamo nema struje da detetu koje je teško bolesno mogu da uključim aparat za kiseonik. U ovom slučaju mi smo oštećena strana. Država je uzela novac - zaključuje zabrinuta Mirjana.

Redakcija portala Telegraf dobila je odgovor iz Opština Novi Beograd, povodom ovog slučaja. Nažalost, jedini način da ugroženi vlasnici ostvare svoja prava ide preko nadležnog suda u Beogradu.

- Na osnovu Zakona o javnoj svojini stanovi na kojima je gradska opština Novi Beograd imala pravo raspolaganja postali su javna svojina grada Beograda. Privremeni organ grada Beograda je na osnovu navedenog zakona  doneo Odluku o načinu postupanja sa nepokretnostima koje  su u javnoj svojini grada Beograda odnosno na kojima grad Beograd ima posebna ovlašćenja. Sledom navedenog stranke mogu samo u sudskom postupku da ostvare svoja prava - stoji u odgovoru ove ustanove.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u