Društvo

SAMO NAS BOG ČUVA: Više od pola zgrada u Beogradu nije zaštićeno od gromova!

Objavljeno: 31.07.2014 | 21:33Izvor: Telegraf.rs

Prestonicu, ali i celu Srbiju, gotovo svakog dana obavijaju ogromni crni oblaci, koji donose kišu i grmljavinu. Građani su počeli da se plaše za svoju bezbednost. Ono što ih najviše brine jeste pitanje da li su u svojim stanovima dovoljno zaštićeni i postoji li verovatnoća da gromobrani zakažu. Telegraf je istraživao za vas

Ogromne oluje postale su svakodnevnica kako u Beogradu tako i širom Srbije. Najmanje jednom dnevno nas zadesi nevreme, praćeno snažnom grmljavinom i obilnim padavinama.

Predhodnih nekoliko dana, oluja je svake večeri obuhvatala prestonicu, što je rezultiralo ogromnim saobraćajnim zastojima, ali i strahom građana.

Grmljavina je bila izuzetno jaka, a gromovi su udarali u stabla koja se nalaze blizu različitih objekata. Ljudi su postali zabrinuti za svoju bezbednost.

Ono što ih najviše brine jeste upravo pitanje da li su u svojim stanovima dovoljno zaštićeni i postoji li verovatnoća da gromobrani zakažu.

U potrazi za odgovorom, kontaktirali smo JP Gradsko stambeno, iz kojeg nam jeobjašnjeno koji su objekti pod njihovim nadzorom i kao takvi zaštićni, a koji nisu. Naš sagovornik, Boris Mićanović objasnio nam je kakva je trenutna situacija u Beogradu.

Pod našim pokroviteljstvom je malo manje od polovine zgrada u glavnom gradu i to su domaćinstva, odnosno stambene zgrade. Međutim, ne vršimo održavanje poslovnih objekata.

On je dodao da je u predhodnih godinu dana stiglo pet do šest zahteva za vandredni pregled gromobrana, dok se taj broj u prošle dve nedelje udvostručio. Kako bi građani podneli zahtev, potrebno je da predsednik skupštine stanara podnese zahtev u Gradskom stambenom.

Osnovni zadatak projektovanja gromobranske instalacije je da se predvidi pouzdana zaštita ljudi, životinja, objekata i imovine u objektima od razarajućih dejstava atmosferskog pražnjenja.

U sistemu održavanja trenutno se nalazi oko 14.000 zgrada, što je pola od ukupnog broja zgrada u Beogradu. U tom preduzeću navode da ne raspolažu podatkom koliko ukupno gromobrana postoji na teritoriji prestonice, ali da seinstalacijom gromobrana postiže veoma efikasna zaštita od atmosferskog pražnjenja.

U Gradskom stambenom dodaju da su najčešći problemi na koje bi nailazili kada su u pitanju gromobranske instalacije u Beogradu izostanak informisanosti stanara o potrebi postojanja adekvatne zaštite.

Sem pomenutog korozija i dugotrajna izloženost atmosferskom uticaju, kao i udar groma može da ošteti gromobransku instalaciju, ali oštećenja se najčešće dešavaju prilikom izvođenja različitih građevinskih radova pre svega na krovnim površinama.

Dakle, ukoliko se ne osećate sigurno, potrebno je da proverite ispravnost svojih gromobrana. Za to se možete javiti u ovom preduzeću, gde ćete dobiti traženu pomoć.

Do tada, mi preporučujemo da ostanete u svojim domovima i velike oluje provedete uz dobar film, dremku ili u krugu porodice i prijatelja.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u