Društvo

SAD SE POKAŽIMO: Pomozite maloj Zvezdani koja ne hoda, ne vidi i ne govori da joj život bude lakši!

Objavljeno: 28.11.2014 | 15:09Izvor: Telegraf.rs

- Moje dete je izgubilo tlo pod nogama. Prestala je da hoda i umesto novog bicikla kupili smo invalidska kolica - drhtavim glasom priča Valerija Jurica, majka teško bolesne Zvezdane koja pati od Batenove boleseti. Ako ste u mogućnosti, pomozite Zvezdani da joj život bude lakši i lepši

“Često sam se obraćala novinama i pojedincima da pomognu mom detetu i svaki put sam imala osećaj kao da prosim,” objašnjava nam Zvezdanina mama Valerija, na početku ove priče i ukazuje na problem sa kojim se suočavaju mnogi roditelji teško bolesne dece.

Od kako se Zvezdana razbolela od Batenove bolesti, koja utiče na funkciju njenog mozga a samim tim i na sve životne fukcije, ova Majka Hrabrost ne bori se samo za život svog deteta već i za živote na hiljade druge dece koja nemaju tu sreću da im život prolazi u bezbrižnom detinjstvu.

Zvezdana je rođena kao zdravo dete. Prvi epi napadi počeli su kada je imala samo tri godine a doktori nisu mogli da utvrde šta ih prouzrokuje.

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

- Moje dete je izgubilo tlo pod nogama… Prestala je da hoda i umesto novog bicikla kupili smo invalidska kolica – drhtavim glasom nastavlja Valerija i dodaje: “Svaki roditelj želi da pomogne svom detetu da manje pati i da se dostojanstveno bori za svoj život, ali teško je kada za to ne postoji i finansijska mogućnost. U našoj porodici samo moj suprug radi jer ja moram da brinem o Zvezdani dan i noć.

Batenova bolest polako gasi Zvezdanine životne funkcije. Najpre je izgubila motoričke sposobnosti, potom vid i moć govora.

- Najstrašnije je što ne može više ni da jede zato što je izgubila refleks gutanja – Valerija nam objašnjava dok Zvezdanu hrani kroz tubu koja joj je povezana sa stomakom. Zvezdani je potrebna zdravstvena nega koju državno zdravstvo ne može da pokrije svojim skromnim doprinosom. Na primer, za obavljanje fiziološkoh potreba Zvezdani su dnevno potrebne više od dve pelene koje joj država daje. Da bi joj pomogi da diše, roditelji su morali da kupe inhalator i bocu za kiseonik. Svaka nova tuba koja joj je potrebna da bi se hranila košta preko 200 evra.

Najstrašnije je kada vidiš da joj treba pomoć a ne znaš kako da joj pomogneš… Zvezdani treba pomoć… Pomozite joj tako što ćete joj donirati pelene, medicinske preparate i tubu preko koje se hrani. Pomozite joj da i u svojoj bolesti ima dostojanstven život”, kaže njena majka.

Ako želite da pomognete Zvezdani, obratite se Valeriji Jurica na telefon 060 688 88 98 ili uplatite donaciju na žiro račun 160-5610200018878-72 Banca Intesa. Svaka pomoć je dobrodošla.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u