Društvo

RADE MAKAZE: Isključuju struju zbog duga od 100 dinara

Objavljeno: 26.10.2014 | 08:24Izvor: Kurir

Beograđanki stiglo obaveštenje da uplati 125,91 dinar na ime zaduženja iz juna 2013. ili će ostati bez električne energije

BEOGRAD - „Elektrodistribucija Beograd“  je Olgi Cvetanović poslala obaveštenje da će u roku od šest dana ostati bez struje ako ne izmiri zaostali dug od 125,91 dinar iz juna 2013. godine.

- Kako je moguće da ja, koja gotovo četiri decenije svakog 15. u mesecu plaćam struju, posle više od godinu dana saznam da imam dug. Ispada i da je moj dug od stotinak dinar važniji za EPS od zaduženja nekih firmi koje duguju i po nekoliko stotina miliona dinara, pa meni prete makazama, a njima ni dlaka s glave ne fali - kaže Cvetanovićeva za Kurir. 

Dupli inkasanti

Gospođa je i u dilemi da li je to greška jer je obaveštenje o dugu dobila od EDB, a ne od firme „EPS Snabdevanje“, koja od jula 2013. naplaćuje struju.

Iz EDB, međutim, objašnjavaju da nije greška i da se radi o dugovanjima koja su nastala do juna 2013, kad su oni bili ovlašćeni za naplatu električne energije.

Pogrešne uplate

- Na adrese nekoliko hiljada Beograđana čiji je dug veći od 100 dinara uputili smo obaveštenje da ga izmire. Ta zaduženja uglavnom su nastala u prelaznom periodu, kad su potrošači svoja stara dugovanja morali da plaćaju na šalteru i na račun EDB, a nova na šalteru „EPS Snabdevanja“, pa je pitanje na koji račun su izvršene uplate - kažu u EDB. U slučaju da je stari dug greškom uplaćen na račun „EPS Snabdevanja“, na zahtev potrošača taj novac će biti prebačen na račun EDB, poručuju iz te firme.

Crno na belo... Mrak za šest dana
Crno na belo... Mrak za šest dana

Pravnici
DUG JE ZASTAREO

Pravnici, međutim, tvrde da Elektrodistribucija Beograd nema zakonski osnov da naplati ova dugovanja jer je dug zastareo.

- Ova naplata trebalo je da se pokrene najkasnije u junu 2014. godine, jer nakon godinu dana dolazi do zastarevanja. Ne znam zašto EDB tek sada traži da se ova dugovanja naplate i, ako je tačno da se radi o dugovanjima od nekoliko stotina dinara, onda su ih skuplje koštala ova obaveštenja nego ono što će prikupiti - kaže za Kurir pravnik Igor Janković.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u