Društvo

PROKLETSTVO MIRE MARKOVIĆ: Ista sudbina Miloševićeve žene i njene majke

Objavljeno: 29.04.2017 | 14:40Izvor: Kurir

Petog oktobra 2000. Slobina udovica pala s vlasti, a njena majka Vera Miletić na isti dan 57 godina ranije uhapšena

Mirjana Marković, supruga Slobodana Miloševića, vuče porodično prokletstvo! Ona je, naime, doživela istu sudbinu, i to istog dana kada i njena majka Vera Miletić (ratno ime Mira, prim. aut.)! I za jednu i za drugu zla kob je bio - 5. oktobar!

Tragičan kraj Vere Miletić počeo 5. oktobra 1943, kada su je policajci uhapsili u stanu u Lastinoj ulici broj 9 na Voždovcu. Na isti dan 5. oktobra 2000. godine, dakle 57 godina kasnije, srušena je vlast Slobodana Miloševića i Mire Marković.

Vera Miletić je iz kratke veze sa političkim komesarom partizanskog odreda Momom Markovićem u julu 1942. godine rodila Mirjanu. Moma u prvom trenutku nije hteo da čuje za ćerku, ali je kasnije, verovatno pod pritiskom partije, morao da je prizna. Mira je rasla kod dede po majci. Veru Miletić su partizani 1943. godine iz šume poslali u Beograd da vodi beogradske komuniste. Gestapo ju je kasnije uhapsio, a komunisti su posle rata tvrdili da je tokom ispitivanja i mučenja odala imena svojih drugova. Streljana je 7. septembra 1944. godine. Taj žig će Miru Marković pratiti ceo život.
- Duboko saosećam sa sudbinom Vere Miletić... Ona je tragična ličnost i kad bih imao više vremena, pozabavio bih se tom tragedijom. Ne opravdavam njenu ćerku Miru Marković za sve što je u svom životu uradila, ali mogu razumeti njenu traumu... Mira Marković je vrlo tragična ličnost, sa takvim povredama duše da je prosto bila predodređena za nesrećni život, za nesrećne odluke, za isključivost, za mržnju, za osvetu, za grandomaniju... Sudbina njene majke bila je jedan bolni pokretač mnogih njenih raspoloženja, depresije, sklonosti za veliku ulogu, za rehabilitaciju svoje majke... - izjavio je pre nekoliko godina pokojni akademik Dobrica Ćosić, a prenosi Nedeljnik.

Istoričar Mile Bjelajac slaže se da je majčina tragedija mogla da ostavi ožiljak u životu ćerke Mirjane, samo je pitanje koliko.
- Taj majčin život i sve što joj se desilo moglo je da ima uticaja na Miru Marković. E sad u kojoj meri, to bi najbolje mogli da kažu njeni baba i deda, kod kojih je rasla, pošto su poznavali i majku i ćerku, ali oni danas nisu živi - komentariše Bjelajac.

Kopirala majku
OBE NOSILE CVET U KOSI

Mira Marković je često pričala da je njena majka heroj. Vezu s majkom, slučajno ili ne, pokazivala je na još jedan način - često je nosila cvet u kosi, kao i njena majka Vera.


Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.

  Facebook Komentari
Pratite nas na facebook-u